POZIV U POMOĆ! Kraj Krčkog mosta nasukala se jahta, lučka kapetanija spasila posadu s petero djece

Foto: Niksa Duper / CROPIX/Ilustracija

Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanje na moru (MRCC Rijeka), u suradnji s Lučkom kapetanijom Rijeka, u utorak u 22.45 sati su posredstvom Županijskog dojavnog centra ŽC 112 Rijeka zaprimili dojavu ophodnje Krčkoga mosta o pomorskoj nesreći jednog plovila kod otoka Zec, u krčkom arhipelagu.

Nedugo nakon pokretanja spasilačke akcije službenici Lučke kapetanije Rijeka na dojavljenoj poziciji su pronašli nasukanu motornu jahtu s devet osoba, od kojih petero djece, među kojima nitko nije ozlijeđen. Sve osobe s nasukane jahte prekrcane su na spasilačku brodicu i prevezene na sigurno, dok je voditelj jahte u dogovoru sa službenicima Lučke kapetanije ostao na poziciji, radi osiguravanja komercijalnog odsukavanja.

“Nasukana jahta, dužine 10 metara, nije prouzročila onečišćenje mora i morskog okoliša te ne predstavlja sigurnosnu ugrozu za druge sudionike u pomorskome prometu, a očevid o uzrocima ove pomorske nesreće obavit će se u nadležnosti Lučke kapetanije Rijeka”, obavijestili su iz Ministarstva mora prometa i infrastrukture.

Dvije akcije kraj Dubrovnika

Na području Lučke kapetanije Dubrovnik tijekom srijede ujutro pokrenute su dvije spasilačke akcije.

Prvi poziv u MRCC Rijeka zaprimljen je od voditelja jedrilice “Freyr”, dužine 13,6 metara jutros, u 05.15 sati, kada je dojavljena i pozicija nasukavanja u blizini mjesta Cavtat. Na plovilu su se nalazile dvije osobe, državljani Republike Francuske, od kojih nitko nije ozlijeđen.

Druga dojava u MRCC Rijeka, također iz područja nadležnosti Lučke kapetanije Dubrovnik zaprimljena je nedugo nakon prve dojave, u 5.48 sati, od voditelja brodice “Emanuel”, dužine 9 metara, s tri osobe, svi državljani Republike Hrvatske, među kojima nema ozlijeđenih. Voditelj brodice dojavio je kako su nasukani u uvali Sapluni, na otoku Lastovu.

Komentari