POŽAR KROVA OBITELJSKE KUĆE U ZAČRETJU: ‘Ljudi, pripazite na dimnjake, čistite ih i provjeravajte!’

NAMJERNO IZAZVAO STRAVIČAN POŽAR: Muškarac (57) u dva sata vlastitu kuću pretvorio u papar
commons.wikimedia.org ( Ilustracija

U 3.05 sati ujutro, u noći sa subote na nedjelju, vatrogasci DVD-a Sveti Križ Začretje, taman dva sata nakon gašenja požara krova obiteljske kuće u središtu Svetog Križa Začretja, opet je stigao poziv, prenosi Zagorje International.

I ovaj put radilo se o obiteljskoj kući i o požaru dimnjaka koji se proširio na kuću 63-godišnjaka u Švaljkovcu, na broju 29. Na intervenciju ih se odazvalo 11, zajedno s četvoricom pripadnika Zagorske javne postrojbe Zabok.

Ukupno su s tri vatrogasna vozila izašli na teren.

Znatna šteta

“Po izlasku na intervenciju zatekli smo požar obiteljske kuće, koji je zahvatio krovište. Odmah smo s kolegama iz ZJVP Zabok počeli gasiti, ali nažalost šteta je dosta velika, s obzirom na gradnju. Naime, kuća nema klasičnu betonsku deku, već je trstika, pa je vatra i nju zahvatila, morali smo gasiti i iznutra, odozdo.


Puno je toga uništeno, praktično su ostali samo zidovi. No zahvaljujući brzoj intervenciji, uspjeli su se spasiti okolni objekti. Do jutarnjih sati se raščišćavalo požarište zbog mogućnosti da ponovno bukne požar. Dimnjaci se moraju redovito provjeravati i čistiti. Godina još nije ni počela, a mi imamo toliko intervencija, gotovo sve na kućama”, rekao je za Zagorje International predsjednik DVD-a Svetog Križa Začretja, Miljenko Šoštarić.

Prvi susjed rekao je kako je spavao i nije ništa čuo, sve dok ga nisu probudile sirene vatrogasaca. U kući je u vrijeme dojave o požaru bilo troje ukućana, od kojih je, neslužbeno doznaje Zagorje International, dvoje starijih, bolesnih i teško pokretnih te jedna ženska osoba srednje dobi. Oni su zbrinuti u susjedstvu, pa smo na požarištu zatekli samo vatrogasce i policiju.

“Pozvali smo i djelatnike Elektre Zabok radi iskapčanja struje, iako je prilikom našeg dolaska struja već bila izbačena. Očito su se žice rastalile i spojile jer je cijelo naselje nakratko ostalo bez struje. Bili su i djelatnici zabočkog Metalca, kako bi isključili plin, da bismo mi mogli normalno gasiti požar”, rekao je Šoštarić.

>>>ISTINSKI HEROJI: Ove fotografije pokazuju koliko se vatrogasci zaista žrtvuju za druge (FOTO)

‘Ljudi, pripazite na dimnjake!’

Njegov kolega Ivica Sinković, vođa smjene Zagorske javne vatrogasne postrojbe Zabok zamoli je da se još jednom obavijesti javnost o opasnosti koja vreba.

“Gotovo svaki dan otkako su ovi hladni dani imamo intervencije na obiteljskim kućama zbog požara dimnjaka, često put i više njih dnevno. Napišite velikim slovima: ljudi, pripazite na dimnjake, čistite ih i provjeravajte jer su inače opasni, pogotovo na objektima starije građe“, apelirao je Sinković.

Policija je u 7 sati ujutro izvijestila da je do požara došlo uslijed prijenosa topline iz dimnjaka na drvenu konstrukciju krovišta koje je u potpunosti izgorjelo te se urušilo, pri čemu su izgorjeli predmeti koji su se nalazili u potkrovlju. Požar je u potpunosti ugašen u 5.50 sati. Materijalna šteta procjenjuje se na nekoliko desetaka tisuća kuna.

Komentari