POTKUPLJIVA INSPEKTORICA: Godinama lagala i varala zagrebačke poduzetnike, primanje mita joj nije bilo strano

Ilustracija: Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX

Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, dovršili su kriminalističko istraživanje nad 53-godišnjom hrvatskom državljankom, zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti i primanja mita.

Utvrđeno je da postoji osnovana sumnja da je, od 27. studenog 2019. do 24. veljače 2021. godine, obavljajući poslove inspekcijskog nadzora u trgovačkim društvima i obrtima na području Zagreba, sebi pribavila materijalnu korist, drugoj osobi s područja Zagreba omogućila zaradu, a sve na štetu nadziranih trgovačkih društava i obrta.

Odgovornim osobama u trgovačkim društvima i obrtima ukazivala je da im ugovori, evidencije i pravilnici o radu nisu u skladu s zakonima, a što nije navodila u zapisnicima, niti je izdavala usmena rješenja da isprave utvrđene nedostatke. Zatim je neistinito govorila da su za nevaljane ugovore o radu propisane visoke novčane kazne, te ih je upućivala drugoj osobi koja će im izraditi dokumente ili da da će priznati samo dokumentaciju koju ona izradi, te je za izradu nudila novčanu nagradu.

Primjerice odgovornoj osobi obrta je, nakon što mu je rekla da ugovori ne valjaju, predložila da će za naknadu od 500 kuna zaključiti njegov predmet bez izricanja bilo kakvih kazni.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja osumnjičena je predana pritvorskom nadzorniku te je protiv nje podnesena kaznena prijava Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta.


Komentari