POSLOVI SU SE NAMJEŠTALI I PRIJE POTRESA? Cure novi detalji o uhićenjima vezanih uz GSKG, istraga se vodi od prošle godine

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL/ Ilustracija

Nakon velike akcije u kojoj su danas ujutro uhićene četiri osobe zbog sumnje na nelegalne radnje povezane s Gradskim stambeno-komunalnim gospodarstvom (GSKG), u javnost cure novi detalji.

Prema neslužbenim informacijama, uhićen je Neven Blažević poznatiji pod nadimkom Ćiro, šef odjela za hitne intervencije GSKG-a i predsjednik povjerenstva za listu izvoditelja poslova tvrtke. Osim toga, uhićena su još i trojica poduzetnika čije su tvrtke izvodile poslove za navedenu podružnicu Zagrebačkog holdinga.

Naime, Blaževićeva je funkcija predsjednika povjerenstva za listu izvoditelja poslova GSKG-a, omogućavala da utječe na odluke o dodjeljivanju poslova podizvođačima. Policija ga tako sumnjiči da je od trojice uhićenih poduzetnika tražio novac kako bi im sređivao poslove s tvrtkom.

Prema neslužbenim informacijama s Jutarnjeg, istražitelji kažu da je Blažević od osumnjičenih poduzetnika tražio “rikverc” od 10 posto vrijednosti posla koje bi oni dobili s GSKG-om. Osim toga, navodi se da su istražitelji uz nalog istražnog suca već 18 mjeseci tajno snimali telefonske razgovore Blaževića te mu pratili kretanje.

Istraga je nad njime navodno započela u siječnju prošle godine, odnosno prije zagrebačkog potresa u ožujku 2020. godine, pa se smatra da je već teže konkretno povezati poslove koji mu se stavljaju na teret isključivo uz saniranje pojedinih oštećenja nastalih zbog potresa.

Podsjećamo da je uhićenja komentirao i novi gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević koji ističe da su u GSKG-u nužne hitne promjene.

Podržavamo sve napore svih istražnih tijela da se uvede red, raščiste sumnjivi poslove, a ako se pokaže da su ti poslovi povezani s kriminalom oko obnove, onda je to dno dna”, rekao je Tomašević.

Komentari