Posljednje zbogom atletičarki i sportskoj novinarki Milki Babović: Od nje se oprostili najbliži, došao i Bandić

Photo: Matija Habljak/PIXSELL

Članovi uže obitelji i bliski prijatelji na zagrebačkom Krematoriju oprostili su se od bivše atletičarke i sportske novinarke Milke Babović.

Zbog strogih epidemioloških mjera u Velikoj dvorani Krematorija bio je dopušten ulazak samo 25 osoba, pa su ispraćaju doajenke hrvatskog televizijskog novinarstva nazočili samo članovi uže obitelji i bliski prijatelji, među kojima i predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Prigodnim riječima okupljenima su se obratili predsjednik Hrvatskog zbora sportskih novinara (HZSN) Jura Ozmec, predsjednica Hrvatskog klizačkog saveza Morana Paliković Gruden i novinar HTV-a Aleksandar Stanković. Babović je preminula u Zagrebu 26. prosinca u 93. godini života.

Kao članica Mladosti, bila je atletska reprezentativka Jugoslavije, dvaput svjetska studentska prvakinja u trčanju na 80 metara s preponama. U anketi Sportskih novosti triput je proglašavana najboljom hrvatskom sportašicom, dva puta jugoslavenskom.

Učila brojne generacije novinara

Sportskim novinarstvom bavila se od 1949., gdje je na RTV-u Zagreb bila među osnivačima sportske redakcije te dugogodišnja urednica i komentatorica. Posebno je prepoznatljiva bila tokom televizijskih prijenosa umjetničkog klizanja, a među brojnim velikim takmičenjima koje je prenosila, pamti se da je na ZOI u Sarajevu 1984. bila zamjenica voditelja Press centra i ostala je upamćena kao jedan od TV simbola sarajevske olimpijade.

Sportska komentatorica Hrvatske televizije Milka Babović obilježila je epohu, profesionalnošću, nadanošću, simpatičnošću i nadasve poštenim pristupom poslu.

Većina će je povezvati s prijenosom klizačkih priredbi u koje je unosila emociju, boje, jer zapamtite davno nije ni bilo televizira u boji, a toliko je znala o stvarima koje je komentirala da je zainteresirala i one kojima klizanje nije bilo niti na kraj pameti. Imala je osjećaj za lijepo, za umjetnost, mjeru, a učila je brojne generacije novinara koji su joj neizmjerno zahvalni.


Komentari