POSAO IZ SNOVA, PRIJEVARA IZ NOĆNE MORE! Prevarant joj ponudio sjajnu ponudu za rad u inozemstvu

Foto: Pixabay (ilustracija)

Da mnogi gledaju kako zbrisati iz Hrvatske i naći posao u inozemstvu, priča se već godinama.

Međutim, domišljati prevaranti prepoznali su trend iseljavanja iz Hrvatske kao još jednu nišu za njihove nečasne radnje.

Tako je jedna 19-godišnjakinja očekivala zanimljiv posao u inozemstvu, ali je u internetskoj potrazi za poslom izgubila više tisuća eura.

Kako javlja Policijska uprava Istarska, 19-godišnjakinja je putem internetske stranice s oglasima za zapošljavanje stupila s jednim mogućim poslodavcem koji joj je ponudio posao pretipkavanja tekstova.

Tijekom razgovora, poslodavac joj je ponudio poveznicu objašnjavajući da će preko nje moći nastaviti komunicirati s njim dalje preko mobilne aplikacije.

Kad su nastavili komunicirati na toj aplikaciji, osoba koja se predstavljala kao poslodavac je zatražila uplatu novca potrebnih radi dokumentacije za posao te pokrivanje svih troškova i poreza.

Potom je 19-godišnjakinja uplatila nekoliko transakcija sve skupa vrijednih nekoliko tisuća eura.

Potom je ovaj poslodavac, kojeg policija tretirao kao “nepoznatog počinitelja” zatražila još jednu dodatnu uplatu, djevojka je shvatila kako je posrijedi prijevara te sve prijavila policiji.

Policija nastavlja istragu o počinitelju, ali pritom upozorava kako treba paziti prilikom traženja posla u inozemstvu jer oglasi koji nude lagani posao mogu biti zamka za razlličite oblike prijevara kao što je ovdje bio slučaj ali, upozorava policija i mamac za trgovine ljudima.

“Ono što može pobuditi sumnju kod građana koji traže posao su nejasne i nepotpune informacije o poslu, niskokvalificirani dobro plaćeni poslovi, neodgovarajuća stručna sprema ili ako se navodi da nije potrebno poznavanje jezika zemlje u kojoj će se raditi. U takvim sumnjivim oglasima često piše ”hitno tražim’, ‘zarada odlična’ i slično”, savjetovali su iz policije kako prepoznati ove lažne oglase.

Obratite se hrvatskim diplomatsko-konzularnim uredima

Policija je dodala i kako bi građani, kako bi se uvjerili da oglas nije lažan, trebali provjeriti poslodavca preko otvorenih izvora, a isto tako su im dostupna i hrvatska diplomatsko-konzularna predstavništva u inozemstvu.

“Obavite razgovor s poslodavcem po pitanju uvjeta zapošljavanja, zarade, plaćanja doprinosa zatražite primjerak i pojašnjenje ugovora o zapošljavanju. Ne dopustite da vam druge osobe rješavaju administrativna pitanja po pitanju zapošljavanja” navodi policija.

Dodaju i kako, ukoliko postanete žrtva prijevare ili čak samo posumnjate kako bi neki oglas za posao mogao biti prijevara, isti možete prijaviti policiji pozivom na 192.


Komentari