POPEO SE NA VAGON I UDARILA GA STRUJA Danas je teški invalid, a HŽ mu mora platiti vrtoglavu cifru

Foto: Boris Kovacev / CROPIX/ Ilustracija

Koliko je hrvatsko pravosuđe efikasno, svjedoči činjenica da je tek ovih dana donesena nepravomoćna presuda za strašnu nesreću koja se dogodila 1995. godine. Jednog toplog dana u svibnju, Tomislav i Luka, igrali su se na željezničkom kolodvoru u Zagrebu te su se popeli na vagon i krenuli prema sredini.

No, 13- godišnji Tomislav se previše približio visokonaponskim vodičima te je došlo do strujnog udara. On je jedva preživio te je ostao teški invalid sa smanjenjem radnih i životnih aktivnosti od 95 posto. Luka nije imao tako teške posljedice.

Slijedom navedenog, Općinski sud je u prosincu 2021. Tomislavu dosudio odštetu od čak 681.000 kuna plus kamate koje teku od 2007. godine. Ako takva presuda postane pravomoćna, odšteta bi se mogla popeti na više od 1,5 milijuna kuna, piše Danica.

Kao odgovorna pravna osoba, HŽ za nesreću Tomislavu mora plaćati oko 4.200 kuna mjesečno. Iako su se tog kobnog dana dječaci sami popeli na vagon, sud je na koncu odlučio da je Tomislavova krivnja 25-postotna, a za ostalo se tereti HŽ.

Naime, prema Pravilniku o unutarnjem redu na željeznici, zabranjeno je prelaziti pruge i kolosijek, ako je takav prijelaz označen natpisom  “zabranjeno hodanje prugom – opasno po život”, “zabranjen pristup – opasno po život“, “zabranjeno dirati – opasno po život”, no HŽ tijekom postupka nije dokazao da je postavio te natpise zbog čega je sud došao do zaključka da predmetni natpisi nisu bili postavljeni.

“HŽ je mogao predvidjeti da će i fizičke osobe stupiti na prostor gdje se nalaze vagoni na prugama i kolosijecima, te je, da je opasan prostor ogradio i označio kao opasan po život, mogao izbjeći teške posljedice”, stoji u presudi.

No isto tako je uzeto u obzir i da je Tomislav tada, kao 13-godišnjak, mogao biti svjestan opasnosti od penjanja po vagonima. Valjda napomenuti i da ovo nije prvi put da je donesena nepravomoćna presuda i viši sud ju je uvijek ukidao te vraćao postupak na početak, a za očekivati je da će se HŽ žaliti i na ovu presudu.

Komentari