POLICIJSKI PODACI: Ovo su najnesigurniji kvartovi u Zagrebu

shutterstock.com

Mnogobrojne drske krađe i razbojstva sve češće pune stupce gradskih crnih kronika.

Prema policijskoj statistici top tri najnesigurnija kvarta u Zagrebu su Maksimir, Dubrava, pa Trnje. Ova tri kvarta dobila su “titulu” najnesigurnijih kada je riječ o uličnim krađama, skidanjima lančića s vrata i otimanjima torbica i novčanika i sličnih drskih krađa.

Čini se kako su ljetni mjeseci najpogodniji za razbojnike koji vješto “operiraju” po trgovima, tramvajima, okretištima, ulazima u zgrade, frizerskim salonima. Glavni plijen kradljivaca su torbice i zlatni lančići koje trgaju s vratova i s lakoćom pobjegnu dok se žrtva još nije ni snašla. U trenutku nepažnje odnesu komad nakita vrijedan nekoliko tisuća kuna.

Iako je uvriježeno mišljenje kako su žrtve većinom starije osobe, podatci govore da se lopovi ne libe zaskočiti i mlade djevojke, ali i muškarce. Tako je najmlađa žrtva napada imala 18, a najstarija 87 godina, piše Večernji.

Policijski podatci kažu kako je riječ o klasičnim napadima u kojima napadači žrtvama prilaze s leđa, iznenada im trgaju torbe ili nakit s vrata riskirajući time teško ozljeđivanje žrtava. Premda se očekuje da se većina napada događa noću, napadači su aktivni od rane zore pa su zabilježeni napadi od 8.30 sati do 22 sata.

Moguće rješenje ovog problema bilo bi postavljanje bolje rasvjete, a otvorena je i mogućnost uvođenja policajaca na biciklima po uzoru na Zaprešić i Veliku Goricu.  Grad i policija taj projekt dogovaraju već godinu dana, a prije nekoliko mjeseci raspisan je i natječaj za nabavu osam bicikala koje će koristiti policajci, za početak u nekoliko policijskih postaja.

>>>KONTAKT-POLICAJCI od sada i u Zaprešiću


Komentari