POLICIJSKA POTJERA NA TREŠNJEVCI: Provalio u kuću, ali je bio preglasan pa su ga čuli susjedi, pozvali policiju koja je došla u trenu i uhvatila ga

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL, Ilustracija

U nedjelju je oko 13 sati na Trešnjevci u Počiteljskoj ulici, jednom Zagrepčaninu provaljeno u kuću. No, provalnik se nije nadao da će ga u njegovom naumu da pokrade sve što mu se nađe pred nosom, zaustaviti susjedi odsutnog vlasnika kuće.

Njegovi su susjedi znali da on nije doma, a čuli su sumnjive zvukove s njegove adrese. Smjesta su nazvali policiju koja je dojurila na adresu i u kući zatekla 42-godišnjaka kako pretura po stvarima, a kad ih je ugledao, pokušao je pobjeći. Policajci su potrčali za njim, svladali ga i uhitili. Priveden je na kriminalističko istraživanje.

Inače, provale u domove česta su kaznena djela i najrasprostranjeniji su oblik teških krađa kojima bez iznimke može biti oštećen baš svaki građanin. Pomno se planiraju i meta su uvijek slabo zaštićeni objekti u kojima se nalazi vrijedna roba i novac.

Zato u vrijeme godišnjih odmora i učestalijih putovanja treba biti dodatno oprezan, samosvjestan i poduzeti neke od mjera samozaštite, koje zasigurno pomažu u sprečavanju počinitelja da provali u dom.


Pozivaju se građani da se međusobno poštuju te da zajedno pridonose većoj sigurnosti gradeći most tolerancije i njegujući dobrosusjedske odnose, kažu iz policije.

Susjedstvom protiv kriminala

Policija ne može spriječiti sve kažnjive radnje, jer fizički ne može biti na svakome mjestu, ali čovjek nije otok i svatko od nas živi u zajednici, pa nam susjedi mogu biti dragocjeni i u prevenciji kažnjivih radnji. Neupitno je da kod pažljivih susjeda provalnici i prevaranti imaju minimalne izglede. Imajte svog budnog susjeda, osobu od povjerenja koja će vam prazniti sandučić i obilaziti dom, dok ste duže odsutni.

Poticanje susjedskog, neformalnog nadzora, odnosno građana da pomažu jedni drugima i da uz policiju budu čuvari imovine, koji će joj javljati o sumnjivim pojavama u svojim četvrtima i općinama, bit je prevencije i suradnje zajednice i njezine policije. Na taj način kristalizira se i primarna važnost takvog suživota, koja leži u jednostavnoj činjenici da pomažući policiji, pomažemo sebi i drugima.

Ideja se temelji na preuzimanju odgovornosti za druge, međusobnom poznavanju susjeda, potrebi da zaštite jedni druge, interveniraju u ime drugih te dojave policiji ako primijete nešto sumnjivo. No, cilj susjedskog nadzora nije samo motrenje i dojavljivanje, već i uočljivost.

Aktivnim sudjelovanjem u svom susjedstvu kroz interes za susjede i važne lokalne teme, boravkom i druženjem u obližnjim parkovima, ulicama i dvorištima, činimo naše susjedstvo neprivlačnijim i manje interesantnim za bilo koju vrstu kriminala. Osim na provale u stanove, susjedski se nadzor odnosi i na provale svugdje gdje se nalazi imovina naših susjeda i poznanika (šupe, garaže, vozila na zajedničkim parkiralištima i sl.), kao i na kretanje nepoznatih osoba po stubištima ili dvorištima radi potencijalnih prevara.

Jačanjem svijesti da smo okruženi prijateljima, smanjuje se i strah od kriminala te poboljšavaju odnosi s policijom, koja kontinuirano u sklopu svojih preventivnih aktivnosti građane educira, informira, dijeli letke i brošure te individualno savjetuje o preventivnom samozaštitnom ponašanju.

Komentari