POLICIJA UPOZORAVA: ‘Nikome ne govorite o novcu kojeg imate u kućama ili na računima!’

JPhotoStyle.com

Iz Policijske uprave zagrebačke stiže novo upozorenje za građane.

“Suočeni smo s pojavnim oblikom prijevara gdje su žrtve kaznenoga djela većinom bile osobe starije životne dobi i kojom prilikom počinitelj nazove žrtvu, obično nazove više osoba dok ne dođe do potencijalne žrtve, predstavi joj se lažno kao djelatnik jedne od banaka koje posluju u RH.

Nakon što se uvjeri da žrtva ima novac, navede joj kako su novčanice neispravne, odnosno nevažeće te ih treba zamijeniti. Nakon toga, od žrtve traži da pripremi novac koji je potrebno zamijeniti te da će joj na adresu doći djelatnik banke koji će preuzeti novac. U kratkom vremenu nakon poziva počinitelj dolazi do žrtve i uzima novac. Isto tako, čest je oblik prijevare kada se nepoznati počinitelji lažno predstave kao policijski službenici i uvjere žrtvu kako zbog postupka trebaju oduzeti novac da bi ga provjerili.

Počinitelji lažnim predstavljanjem dovode žrtve u zabludu te se predstavljaju uz već navedeno, kao policijski službenici i djelatnici banke, također i kao poštari, službenici osiguravajućih društava, djelatnici elektre, plinare i sl. ili im nude pomoć i medicinske usluge (od mjerenja krvnog tlaka, masaže, prodaje medicinskih pomagala i sl.)


Počinitelji su uglavnom pričljive, kreativne i naizgled empatične osobe, a posebno iskazuju upornost i uvjerljivost u nagovaranju žrtava. Starije osobe u najboljoj vjeri pristaju na suradnju i razgovor, puštaju nepoznate osobe u kuću te postaju žrtve prijevara.

Upozoravamo građane na važnost samozaštitnog ponašanja – NIKOME (niti telefonom niti direktno) ne govorite o novcu koji držite kod kuće ili na računima, ne dajte svoje PIN-ove, čak niti službenicima u banci, kako ne bi bili žrtve kaznenih djela i ne puštajte u stan nepoznate osobe.

Kod nenajavljenih posjeta nepoznatih osoba, ne otvarajte vrata dok ne provjerite tko je i što želi, ne nasjedajte na trikove poput ponude knjiga i drugih proizvoda na prodaju ili raspitivanju o određenim osobama, budite sumnjičavi,ne otvarajte vrata ni sumnjivim službenim osobama, dok vam prvo ne pokažu službenu ispravu ustanove ili tvrtke koju zastupaju (policajci, bankari, električari, serviseri, instalateri Interneta i slično).

Ako sumnjate na osobe koje Vam se na taj način predstavljaju, nazovite 192 i prijavite takve slučajeve prije nego što ikome date novac”, stoji na stranici PUZ-a.

>>> PAO PREVARANTSKI DVOJAC: Lažni policajac i bankarica staricama ukrali više od pola milijuna kuna

Komentari