Policija uhitila dvoje prodavača s Kvatrića koji su napali i vrijeđali Jemenku: ‘Vi ste ciganka!’

FOTO: Ivan Klindić

Dvoje prodavača sa zagrebačke tržnice Kvatrić policija je prijavila za prijetnje i pokušaj teškog ozljeđivanja, zbog boje kože, državljanke Jemena, što se tretira kao zločin iz mržnje, a prema neslužbenim podacima napad je izbio nakon što je žrtva prigovorila zbog visoke cijene naranči.

Kako javlja policija, osumnjičeni su nakon kriminalističkog istraživanja predani pritvorskom nadzorniku, a nadležnom državnom odvjetništvu podnijeta je kaznena prijava.

“Policijski službenici V. policijske postaje Zagreb dovršili su kriminalističko istraživanje nad 41-godišnjakom i 39-godišnjakinjom zbog osnova sumnje da je muškarac počinio kazneno djelo prijetnje u svezi zločina iz mržnje, a žena kazneno djelo pokušaja teške tjelesne ozljede u svezi zločina iz mržnje”, stoji u priopćenju zagrebačke policije.

Vrijeđali je zbog boje kože

Državljanka Jemena s prijavljenim boravištem i statusom strankinje u Zagrebu, prema neslužbenim podacima, htjela je kupiti naranče na tržnici u Šubićevoj ulici, a nakon što je zbog previsoke cijene prigovorila prodavaču koji je od nje za kilogram tražio 30 kuna, prodavač ju je počeo vrijeđati zbog boje kože i nazivati je pogrdnim imenima te joj prijetiti usmrćenjem. U napad se potom uključila prodavačica koja je žrtvu vukla za kosu i vrijeđala je također zbog boje kože.

Sudionike napada primirili su građani, nakon čega je napadnuta žena zatražila pomoć u KBC-u Zagreb, gdje su liječnici utvrdili lakše ozlijede ruku i glave.

Prijetili joj smrću

Napad se dogodio 6. veljače, oko 15:40 sati, na tržnici u Šubićevoj ulici, izvijestila je zagrebačka policija navodeći da je muškarac vrijeđao državljanku Jemena zbog boje kože i prijetio joj usmrćivanjem, nakon čega se u napad uključila 39-godišnjakinja koja je i fizički napala ženu.

Osumnjičenog 41-godišnjaka policija tereti za prijetnju, a 39-godišnjakinju za pokušaj nanošenja teške tjelesne ozljede, sve u vezi sa zločinom iz mržnje.

‘Nemoj dolaziti tu na tržnicu – vi ste ciganka’

Napadnuta Jemenka zove se Ayla i već 16 godina živi u Hrvatskoj. Za RTL je rekla kako Hrvatsku smatra svojom zemljom. Tu je rodila, tu radi kao prevoditeljica i tu joj se djeca školuju.

“Ne osjećam se dobro. Mene je jučer bilo jako strah, nisam mogla spavati. Uzela sam tablete za smirenje. Oni su mi rekli ‘ako te vidim negdje možemo te ubiti'”, rekla je.

Nije htjela da joj se objavi prezime, a kaže kako su je prodavači izvrijeđali i napali samo zato jer je tamnije puti.

“Rekao mi je “Odi mrš, jebem ti mater, nemoj dolaziti tu na tržnicu – vi ste ciganka”, opisuje Ayla.

‘Čupala me za kosu i udarala’

Napao ju je prodavač, a kad je rekla da će zvati policiju, umiješala se i jedna žena.

“Ona mi je čupala kosu i uzela voće, udarila me po leđima, a kada sam se htjela maknuti, ona je trčala iza mene i tukla me i čupala”, priča Ayla.

Pobjegla je u jednu od pekarnica gdje su je zaključali pa je od tamo uspjela nazvati policiju.


Komentari