Policija se oglasila o uhićenju Prosperov Novaka: Komentirali navode da nije imao pristup lijekovima

Screenshot: Z1

Nakon što je bio priveden zbog sumnji na prijetnje smrću zaposlenici Hrvatskih studija, povjesničar književnosti, komparatist, novinar, političar i teatrolog Slobodan Prosperov Novak, požalio se kako tijekom boravka u policijskim prostorijama nije imao pristup lijekovima, iako ima karcinom i dva stenta.

“Ja sam bolestan i slab”, rekao je 71-godišnji profesor.

Dodao je i kako nije prijetio zaposlenici koju niti ne poznaje već su si samo zaželjeli sretan Uskrs.

“Ona je zaposlenica Hrvatskih studija, ja nisam zaposlenik tog fakulteta već radim na projektu. Ona je odbijala zadatak koji su joj dali dekan i prodekan, bila je zadužena za javnu nabavu”, objasnio je.

Povodom izjava Prospera Novaka, Direktno.hr je o svemu poslao upit zagrebačkoj policiji.

Potvrdili su kako su priveli 71-godišnjaka zbog kaznenog djela “Prijetnje”.

S policijskim je službenicima pošao bez opiranja, no niječu da su mu uskratili pristup lijekovima.

“Bio je upoznat s razlogom uhićenja i pravima uhićenika, uključujući i pravo na zdravstvenu zaštitu, a što uključuje i mogućnost provođenja medicinske terapije o čemu je uhićenik izričito upitan, a kojom prilikom je naveo da mu terapija nije potrebna do sljedećeg dana. U večernjim satima uhićenik je smješten na noćni odmor u Jedinicu za zadržavanje i prepratu, kako bi se sljedećeg jutra provele potrebne dokazne radnje, te je i tog jutra odbio mogućnost uzimanja medicinske terapije, na koje pravo je i tom prilikom ponovo upućen od strane policijskih službenika”, rekli su iz policije za Direktno.hr.

Dodali su i kako 71-godišnjak nije imao primjedbe na policijsko postupanje tijekom njihovog postupka.

”Tijekom boravka u službenim prostorijama policije prema istome su se policijski službenici odnosili humano i etički te niti u jednom trenutku nitko od policijskih službenika nije povrijedio njegovo dostojanstvo, integritet ili na neki drugi način mu uskratio bilo kakvo njegovo zajamčeno pravo kako čovjeka tako i uhićenika”, navela je policija za Direktno.hr.


Komentari