POLICIJA OBJAVILA VAŽNO UPOZORENJE: U tijeku je velika prevara novčanicama, prevaranti maskirani u policajce

“Upamtite izgled osoba, boju kose i očiju, visinu, stas, karakteristike govora, kao i podatke o vozilu kojim su se sumnjive osobe dovezle ukoliko posumnjate u osobe”, poručuju iz policije.

Dvojica muškaraca odjevena u policijske uniforme opljačkala su 80-godišnjeg starca i ukrala mu nekoliko tisuća kuna. Podla prevara ili bolje rečeno pljačka, dogodila se u Kozarcu, malom selu u blizini Gline. Naime, dvojica policajaca, točnije, lažnih policajaca očito su dobro isplanirali svoj pothvat, a starijem gospodinu su pokucali na vrata s namjerom da im da sve novčanice kako bi provjerili serijske brojeve i utvrdili jesu li lažne.

Tada još ništa nije sumnjao pa im je dao dvije novčanice od sto i dvjesto kuna, a lažni policajci odmah su rekli kako su novčanice koje im je dao krivotvorene. Potom su ga tražili da im da i ostatak novca, no, 80-godišnjak je to odbio. Lažni policajci su se tada poslužili jeftinim trikom. Jedan je okupirao pažnju starca traživši ga izvadak mirovine, a drugi je ukrao kovertu s ostatkom novca. Lažni policajci su se tada dali u bijeg, a policija za njima još uvijek traga.

Važno upozorenje policije

Policija je nakon te krađe izdala upozorenje koje se tiče svih. Napominju kako je važno zaključavati vrata bez obzira na to koliko ćete biti izvan kuće, napominju da se zatvaraju prozori i balkonska vrata, potom da se ne otvaraju vrata nepoznatim osobama sve dok niste sigurni što oni žele.

“Od osoba koje se predstavljaju kao djelatnici različitih ustanova ili tvrtki zatražite službene dokumente ili odgovarajuće iskaznice – službene osobe dužne su ih imati i dati ih na uvid ukoliko vam je osoba i dalje sumnjiva, prije puštanja u svoj dom telefonom provjerite je li ju služba, koju navodno predstavlja, uputila k vama ako je nepozvana osoba uporna u namjeri da uđe u vaš dom, žurno obavijestite policiju, obitelj ili susjed”, kazali su iz policije.

“Posebno budite oprezni ukoliko netko traži vaše osobne podatke – osobni podaci su zakonom zaštićeni i može ih prikupljati samo ovlaštena osoba uz vaš pristanak. I na kraju, upamtite izgled osoba (boju kose i očiju, visinu, stas), karakteristike govora, kao i podatke o vozilu kojim su se sumnjive osobe dovezle ukoliko posumnjate u osobe, posebice ako je počinjeno kazneno djelo, odmah obavijestite policiju na broj 192″, napominju.


Komentari