Policija objavila rezultate akcije za Martinje: Najviše pijanih vozača zaustavljeno u Zagrebu, evo kako stoje druge županije

Pixabay

Policija je objavila rezultate velike akcije u prometu koju je provela tijekom vikenda.

U akciju je bio uključen maksimalno raspoloživ broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa: uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, uređaji za nadzor brzine, testeri za droge i dr.

“Policijski službenici svih policijskih uprava, proteklog vikenda od 08. do 10.11.2019. godine utvrdili su ukupno 3.793 prekršaja od kojih izdvajamo:
– 515 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, gdje je najveća izmjerena koncentracija alkohola u količini 3,37 g/kg izmjerena na području PU Krapinsko – zagorske,
– 1.231 prekršaj prekoračenja dopuštene brzine kretanja, a najveća prekoračena brzina izmjerena je na području PU Vukovarsko – srijemske – 201 km/h,
– 395 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa,
– 156 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela tijekom upravljanja vozilom, prenosi Index.

Najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola utvrđen je na području PU Zagrebačke, njih 111, dok je najmanje utvrđeno na području PU Ličko – senjske, Požeško – slavonske i Šibensko – kninske, po 7 takvih prekršaja. Rekorder po broju utvrđenih prekršaja prekomjerne brzine je PU Zagrebačka sa 193 takva prekršaja, dok je najmanje utvrđeno u PU Šibensko – kninskoj, 14 takvih prekršaja. Sigurnosni pojas najviše nisu koristili vozači na području PU Splitsko – dalmatinske, njih 70. Najveći broj nepropisnog korištenja mobitela za vrijeme vožnje utvrđen je na području PU Zagrebačke, 27 takvih prekršaja.

Uhvaćeno 57 recidivista

Najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola počinili su vozači starosti od 31 do 40 godina (139 takvih prekršaja), kojima je najčešće izmjerena koncentracija alkohola od 0,51 do 1,0 g/kg, što je i najčešće izmjerena koncentracija tijekom ove akcije.

U nadzoru prometa aktivnosti policije bile su posebice usmjerene prema počiniteljima najtežih prekršaja, prilikom čega je zatečeno 57 osoba koje su bile ponavljači teških prekršaja u prometu tzv. „recidivisti“, a koje su počinile 61 teški prekršaj, od kojih najviše: nedopuštena koncentracija alkohola – 30; upravljanje prije stjecanja prava – 9; upravljanje dok je vozaču izrečena mjera zabrane upravljanja vozilom – 7; upravljanje nedopuštenom brzinom kretanja – 14 i dr. Iz tog razloga 8 vozača je zadržano u posebnim prostorijama do otrežnjenja, a protiv 21 vozača proveden je žurni prekršajni postupak prilikom čega je policija predložila određivanje maksimalnih kazni.

42 nesreće

Od 8. do 10.11.2019. na prometnicama Republike Hrvatske dogodile su se 42 prometne nesreće s nastradalim osobama. U jednoj nesreći smrtno je stradala jedna osoba. U ostalim nesrećama ozlijeđena su 54 sudionika. Stoga se i poduzimanje mjera usmjerenih na povećanje sigurnosti svih sudionika u prometu nastavlja.

Ponovno pozivaju sve sudionike u prometu da se pridržavaju prometnih propisa jer prevelikim pouzdavanjem u svoje vozačke sposobnosti i mogućnosti svog vozila, tragedija se može desiti u trenu i obilježiti vas ili nekog drugog za cijeli život.

Nakon navedenih aktivnosti tijekom proteklog vikenda, a povodom narodnog običaja krštenja mošta tj. „Martinja“ i očekivano povećanog broja sudionika u cestovnom prometu koji su konzumirali alkoholna pića, Ministarstvo unutarnjih poslova će 11./12. studenog 2019. godine svoje aktivnosti dodatno usmjeriti na sprečavanje i sankcioniranje vožnje pod utjecajem alkohola, sa ciljem prevencije prometnih nesreća i njihovih posljedica”, priopćili su iz policije.


Komentari