Policija objavila podatke vikend-akcije uoči Martinja: manje pijanih vozača nego prošle godine!

FOTO: Facebook

Martinje, odnosno blagdan sv. Martina slavi se 11. studenog, a u tim danima, već tradicionalno Policijska uprava Zagrebačka provodi poseban nadzor nad sudionicima u prometu.

Foto: Ilustracija/Borna Filic/PIXSELL

Krštenje mošta ili mladog vina, tradicionalno se slavi čašćenjem i opijanjem, pa je tih dana nešto veća mogućnost da se na cesti nađete “svjetla u svjetla” s pijanim vozačem. Kako bi takvih situacija bilo što manja policija ojačano provjera alkoholiziranosti sudionika u prometu, usmjerena na sprečavanje i sankcioniranje prekršaja vožnje s nedopuštenom koncentracijom  alkohola u prometu i drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice teških prometnih nesreća.

Ilustracija, Foto: Marko Todorov / CROPIX

U vrijeme provođenja akcije utvrđeno je ukupno 849 prometnih prekršaja, od čega 88 prekršaja vozača s alkoholom,  zatim 299 prekršaja nepropisne brzine, 124 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 45 prekršaja nepropisne uporabe mobitela, devet  prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, sedam pod zabranom, 12 prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom i 265 ostalih prekršaja.

Foto: Darko Tomas / CROPIX

No, zanimljivo je da se prema podacima, oporavljamo od pandemijskog zamora. Naime, tijekom najtežih pandemijskih dana prošle zime, Policijska uprava Zagrebačka evidentirala je 662 prometna prekršaja. To predstavlja pad od 187 prekršaja. No, prošle godine je bilo daleko više alkoholiziranih vozača, njih 109, dok ih je ovog vikenda bilo – 88.

No, treba vidjeti kako će se situacija razvijati u danima uoči i nakon Martinja, koji pada u četvrtak, “ravno” prije vikenda.


Komentari