‘POKUŠAO ME DIRATI, REKLA SAM DA NE ŽELIM’ Zagrebačka studentica otvorila dušu o profesoru zlostavljaču

Ilustracija

Nove prijave o seksualnom zlostavljanju pristiže svaki dan na zagrebačku Akademiju dramskih umjetnosti, a dosad ih je ukupno 24. U petak je održan sastanak radne skupine koja je na ADU formirana zbog slučajeva seksualnog uznemiravanja. U proces se uključila i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić koja će u tom tijelu imati savjetodavnu funkciju. No, čini se kako Akademija nije izolirani slučaj. Ovog tjedna nasilje su prijavile i četiri studentice zagrebačkog Filozofskog fakulteta.

“Nakon tih prijava, jedan naš profesor jučer je privremeno udaljen s nastave i konzultacija te se nalazi pred službenom suspenzijom”, rekla je za Jutarnji pravobraniteljica za studente FFZG-a Norma Trkovnik. U međuvremenu su im se javile i četiri studentice zagrebačke Likovne akademije. Profesori su ih na silu pokušavali poljubiti, pokazivali su im vlastite vulgarne fotografije, komentirali njihov fizički izgled, ucjenjivali su njih i njihove dečke, pozivali su ih u svoje ateljee i nudili im seks. Od četiri djevojke, dvije su završile fakultet, a dvije još studiraju. Nasilje nijedna nije prijavila zbog straha da će im moćnici onemogućiti da privedu kraju svoje obrazovanje, a one koje su već izvan institucije kažu da im je trebalo neko vrijeme da uopće shvate da su bile žrtve.

Pravobraniteljica za studente Filozofskog fakulteta Norma Trkovnik (24), zaprimila je četiri anonimne prijave studentica koje su tamo doživjele neki vid zlostavljanja i još uvijek pohađaju fakultet. Riječ je o tri profesora koji nisu s istog odsjeka.

“Nakon prijava o seksualnom uznemiravanju, jedan je profesor jučer privremeno udaljen s nastave i konzultacija te se nalazi pred službenom suspenzijom. Dobili smo četiri prijave naših kolegica s fakulteta, a dvije od njih opisale su gotovo identičan slučaj. Najprije smo mislili da se radi o istoj osobi, odnosno da je netko prijavio slučaj u tuđe ime. Obje su optuživale istog profesora. Ispostavilo se kako se međusobno uopće ne poznaju. Priče su zastrašujuće i ukazuju na to da ta osoba ima već uvježbanu rutinu uznemiravanja. Moguće je da se radi o osobi s razvijenom strategijom zlostavljanja”, kaže studentska pravobraniteljica te dodaje kako kolegice s kojima je razgovarala vjeruju da nijedna od njih nije prva žrtva nasilja tog profesora.

Zanimljivo je da je istog profesora prijavila još jedna, dakle treća osoba, i to prije dva tjedna odnosno čak i prije regionalne inicijative Nisam tražila, doznaje Jutarnji od članova Studentskog zbora FFZG-a. Pravobraniteljica Norma Trkovnik dodala je kako su o optužbama obavijestile pročelnika odsjeka na kojem taj profesor predaje, a koji su potom donijeli odluku o njegovoj privremenoj suspenziji. S upravom fakulteta, kako kaže, nisu o ovom pitanju još razgovarali, zbog načelno loših odnosa te nedostatkom komunikacije na svim područjima.

Jedna studentiva Akademije likovnih umjestnosti je opisala atmosferu na tom fakultetu: “Bilo mi je OK da s profesorom ponekad popijemo nekoliko piva. No, događale su se eskalacije. Pokušao me je dirati i poljubiti. Rekla sam mu da to ne želim, pa je prestao. Ali je drugom prilikom pokušao opet, iako sam bila vrlo jasna već prvi put”. Dodaje kako je sa zlostavljačem ostala u dobrim odnosima iz straha da ne bude zakinuta za uspješan završetak obrazovanja.


Komentari