PIJANA VOŽNJA PO JARUNU I RESNIKU: Sjeli u auto i pripiti krenuli u avanturu koja je kratko trajala, policija im stala na kraj

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL, Illustracija

Tijekom vikenda, od 16. do 19. travnja 2021. godine u Zagrebu je provedena takozvana preventivno represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača na suzbijanju činjenja najtežih prometnih prekršaja.

Radi se tu o stvarima kao što su prekršaji vožnje pod utjecajem alkohola, droga, prekoračenja dopuštene brzine, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela, upravljanje vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom te drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.

Iako je prekršaja bilo puno, najviše su pažnje plijenili pijani vozači, a bilo ih je svuda. Najveća zabilježene koncentracije alkohola kod vozača i vozačica po zagrebačkim cestama su policajci našli na Resniku i Jarunu.

‘Odnijeli pobjedu’ i pobrali kazne

U petak, 16. travnja oko 1.40 u noći, pijani je 38-godišnjak ( 2,37 g/kg ) vozio Ulicom III. Resnik. Kad je došao do raskrižja sa Slavonskom avenijom sudjelovao je u prometnoj nesreći, detalji za sada još nisu poznati. Isključen je iz prometa i smjesta smješten na otrježnjenje.

U nedjelju, 18. travnja oko 4 sata, 34-godišnjakinja je Jarunskom ulicom uhvaćena kako je vozila pod utjecajem alkohola od 1,06 g/kg, zbog čega je isključena iz prometa i oduzeta joj je vozačka dozvola na 12 sati.

Nisu jedini

Tijekom provedbe akcije, po prekršajima vožnje pod utjecajem opojnih droga, sukladno čl. 199. st.1. i čl. 282. st. 10. ZSPC-a, testirane su tri osobe, a nalaz testova je negativan.

Od 35 prekršaja vozača s alkoholom u krvi, kod 6 vozača (17,1%) alkotestiranjem utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg i evidentirano je 9 mladih vozača (24,5%) kojima je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.

Gore je navedeno dvoje vozača koji su, moglo bi se reći, završili na tronu što se tiče pijanosti za volanom, no nisu bili jedini. Zagrebačka je policija sedam osoba smjestila u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola, a pet je uhitila i privela na Prekršajni sud radi žurnog prekršajnog postupka.

Sve skupa – poražavajuće

U vrijeme provođenja akcije, policajci su utvrdili ukupno 779 prometnih prekršaja, od čega 35 prekršaja vozača s alkoholom, zatim 324 prekršaja nepropisne brzine, 113 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 76 prekršaja nepropisne uporabe mobitela, tri prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, dva vožnje pod zabranom, 11 prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom i 215 ostalih prekršaja.

Komentari