Pijan napao svoju suprugu, a prethodno i roditelje! Otac pretučene djevojčice otprije je poznat policiji

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Stravičan zločin u Novoj Gradiški šokirao je cijelu Hrvatsku, a otvorila su se i brojna pitanja. Što se točno dogodilo tog kobnog dana unutar šesteročlane obitelji, tek će se doznati, a pretučena dvogodišnjakinja i dalje se bori za život u Klaićevoj bolnici.

Kako doznaje 24 sata, otac malene djevojčice ima povijest nasilnog ponašanja. Prije devet godina, opljačkao je muškarca tako što ga je prvo udario bocom po glavi, a potom mu iz džepa izvadio 900 kuna. 2013. godine, napao je i svog oca što je i ponovio godinu dana kasnije. 27-godišnjak tu nije stao, te je 2015. napao oba svoja roditelja, a tri godine kasnije i svoju suprugu. Tada je u krvi imao 2,83 promila alkohola.

Roditeljima određen istražni zatvor, smijenjen ravnatelj Centra za socijalnu skrb

Podsjetimo, sudac istrage Županijskog suda u Slavonskom Brodu Mile Soldo odredio je u subotu mjesec dana istražnog zatvora za roditelje djevojčice. Majci je istražni zatvor određen zbog opasnosti da će ometati kazneni postupak utjecajem na svjedoke, a ocu zbog opasnosti da će ponoviti kazneno djelo jer je već osuđivan za dugo kazneno djelo.

Majci se stavlja na teret da je udarala dijete neprimjerenom silom zbog čega je došlo do ozljeda zbog kojih je djevojčica završila u bolnici. Njoj se na teret stavlja pet kaznenih djela, a ocu četiri.

U slučaju dvoipolgodišnje djevojčice sumnja je da je bila zlostavljanja od studenoga 2020. do 31. ožujka 2021. Za ostalo troje djece, izuzetih iz zajedničkog domaćinstva, sumnja se da su bila zlostavljana i duži period.

Obitelj iz koje potječe djevojčica od prije je poznata Centru za socijalnu skrb Nova Gradiška. Dijete je bilo kod udomitelja više od godinu dana, a na zahtjev roditelja Centar ga je vratio u biološku obitelj.

Oglasio se i ministar Aladrović

Ministar Josip Aladrović naveo je da, nakon što su u upravnom nadzoru utvrđene nepravilnosti te je smijenjen ravnatelj Centra, u utorak tamo odlazi tim Ministarstva kako bi se pobrinuo da se stručnost u tom centru podigne na višu razinu.

“Komora socijalnih radnika i Hrvatska psihološka komora provode stručni nadzor, rezultate očekujemo u utorak ili najkasnije u srijedu, i nakon toga ćemo moći utvrditi eventualne stručne propuste pojedinih radnika”, rekao je u subotu, uz ostalo, ministar Aladrović.

Najavio je izmjene Zakona o socijalnoj skrbi kojima se želi postići bolja kvaliteta usluge za korisnike, istaknuvši među ostalim centraliziranje poslovanja centara za socijalnu skrb te formiranje Povjerenstva za predstavke.

Komentari