PETA ŽRTVA SELFIEJA: Zbog savršene fotografije zakoračili u smrt, uskoro na snazi drastična mjera

U potrazi za savršenom fotografijom riskiraju živote.

Hrvatska gorska služba spašavanja ima sve više intervencija. Prosjek je oko 1200 spašavanja godišnje, a to je pet puta više nego prije 10 godina.

Jako je teško pronaći riječ kojom bi se opisala nesreća koja se dogodila na Plitvičkima jezerima. Kanadski državljanin hrvatskih korijena teško je stradao .

Ovaj 20-godišnjak je sišao s rute označene šetnice, prekoračio znak koji ga upozorava da dalje ne smije, potom se provukao kroz zaštitnu ogradu, napravio još tri, četiri koraka, iako su mu i zabrinuti prijatelji govorili da to ne radi, samo da bi napravio – selfie. No umjesto da zabilježi lijep trenutak iz svog života, okliznuo se s litice i pao sa 70-metarske stijene na obalu jezera. Mladić je imao nevjerojatnu sreću. Pad su mu ublažile krošnje stabala, ozljede koje je zadobio bile su teške, ali ne i opasne po život, zaključili su liječnici Opće bolnice Zadar gdje je uspješno oporavlja.

Avantura života postala tužna

Skoro na istom mjestu, samo koji metar dalje, prošle je godine u srpnju poginula 54-godišnja slovačka državljanka. I ona je ignorirala upozorenje, provukla se kroz ogradu i u potrazi za lijepim motivom za fotografiju zakoračila u smrt.

Plitvice_Lakes_1

Prije devet godina Njemica Marija Braun (82) i njezin suprug August izdvojili su se iz grupe i prešli ogradu vidikovca. Pali su sa 70 metara u jezero Kaluđerovac. Ona je preminula na mjestu događaja, on nešto kasnijeu Općoj bolnici Karlovac. Smrt bračnog para koji je na Plitvicama slavio 40 godina braka bila je najveća tragedija u povijesti parka.

Tri turistkinje iz Južne Koreje lani su na Plitvicama, u želji da naprave dobru fotografiju, prošle označenu traku i pale u provaliju, vrtaču duboku čak 30 metara. Spašavao ih je HGSS i srećom su prošle samo s ozljedama.

Prosječno godišnje tamo strada jedan turist,od njih 1,3 milijuna koji prošetaju kilometrima. Sve tragedije, kazali su u parku za jutarnji.hr, posljedica su neodgovornosti pojedinaca i nepoštovanja pravila.

Zbog sigurnosti turista nedavno su strogo zabranili upotrebu dronova, koje su turisti počeli masovno unositi u Park, a uskoro bi mogla uslijediti, otkrivaju, još jedna zabrana.

Zabrana ljetne obuće

– Ljudi se moraju prilagoditi godišnjem dobu i vremenskim uvjetima. Vjerojatno ćemo zato uskoro zabraniti ulazak u park u ljetnoj obući, natikačama, japankama, sandalama – kaže glasnogovornik NP-a Plitvička jezera Ognjen Borčić. Smatra da će time podići sigurnost u parku.

– Na svim ulazima u park nalaze se propisani znakovi zabrana, odnosno upozorenja kojima se strogo propisuju dozvoljene zone šetnica i svi programi obilazaka. Sve to je otisnuto i na svakoj kupljenoj ulaznici. Sve nesreće dogodile su se osobama koje su ta upozorenja ignorirale – kaže Borčić. Dodaje da plitvički čuvari prirode dnevno upute stotine direktnih upozorenja turistima koji pokušavaju izaći izvan ucrtanih ruta i granica dozvoljenoga.

>>> TRAGEDIJA NA PLITVIČKIM JEZERIMA: Turist skoro poginuo zbog nevjerojatne gluposti

Primjera je niz, a u pomoć se obično zove Hrvatska gorska služba spašavanja, koja za silne intervencije nema dovoljno resursa ni financijskih sredstava. Broj intervencija nezaustavljivo raste, otkriva pročelnik HGSS-a Vinko Prizmić. Njihovi spašavatelji, kaže, imaju osjetno više posla nego u isto vrijeme prošle godine pa se nastavlja trend povećanja broja intervencija iz godine u godinu.

HGSS godišnje ima oko 1200 intervencija, pet puta više nego prije desetak godina, a pročelnik procjenjuje da će se u sljedećih deset godina količina posla utrostučiti. “Ne možeš ići u spašavanje s praznim rezervoarom. Turističke bi zajednice trebale više izdvajati za HGSS, i to bi trebalo zakonski regulirati. Hrvatska se brendira kao sigurna destinacija, a to podrazumijeva i da će turisti u slučaju potrebe dobiti i svu moguću pomoć. Za sada uspijevamo pomoći svima kojima trebamo, ali to sigurno neće ići u unedogled”, zaključuje Prizmić.

>>> IDIOTI GODINE: Njima je požar nebodera u Dubaiu poslužio kao podloga za selfie (FOTO/VIDEO)


Komentari