PEČENJE RAKIJE BEZ DOZVOLE? Ne prolazi! Mora platiti 21.000 kuna kazne

Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL, ilustracija

Zlatko Blagec iz Laza Bistričkog, neugodno se iznenadio nakon što su mu na vrata pokucali carinici s nalogom za pretres zbog anonimne prijave susjeda da nelegalno peče rakiju. U Blagecovoj je garaži pronađeno čak 170 litara domaće rakije, koju su mu carinici odmah zaplijenili i odvezli, a njemu su dali kaznu u iznosu od vrtoglavih 21.000 kuna.

“Ja sam mali poljoprivrednik, otac mi ostavio grunt, imam tog voća i to sam imao za vlastite potrebe. Imam veliku familiju, za neka slavlja. I onda me tako kazne”, objašnjava Blagec za portal Zagorje.com te ističe da nema novaca za platiti ovu kaznu. No, osim kazne, Blageca je dočekao i još jedan iznos koji mora platiti – 4.412 kuna trošarine na alkohol.

Naime, država kaže da je Blagec kriv zbog nezakonitog posjedovanja trošarinskih proizvoda bez nadzornih markica Ministarstva financija RH. Prekršaj je utvrđen još krajem prošle godine, a Blagec od tada piše prigovore žalbe i poriče svoj prekršaj te tvrdi da su carinski službenici počinili niz proceduralnih povreda zbog kojih stanje nije ispravno utvrđeno.

Blagec kaže da su carinici pretakali rakiju iz inox bačve i staklene boce u plastične kanistre te da su pogrešno utvrdili postotak alkohola.

“Nisam htio potpisati nikakve naloge za pretres, a za svjedoke su pozvali dvojicu ljudi, djelatnika benzinske i njegovog prijatelja”, dodaje Blagec.

No, govoreći o malim prozvođačima jakih alkoholnih pića, Zakon o trošarinama podrazumijeva fizičku osobu koja za vlastite potrebe proizvede do 20 litara čistog alkohola godišnje po kućanstvu. Unatoč tome, svaka je takva osoba dužna prijaviti proizvodnju nadležnoj carinarnici i registrirati se u registar trošarinskih obveznika te platiti određenu trošarinu, ovisno o veličini kotla gdje se peče rakija.

U slučaju da ukupnja proizvodnja prijeđe 20 litara čistog alkohola, odnosno 50 litara 40-postotne rakije, mali je proizvođač dužan, uz iznos godišnjeg paušala, platiti i trošarinu od 53 kune po litri čistog alkohola za proizvodnju iznad prvobitno dopuštenih 20 litara.

Blagec nije bio upoznat sa zakonom, a najviše ga pogađa činjenica što se svi, kako kaže, u ovoj državi ponašaju kao “šerifi” i samo smišljaju ove namete.

“Žalosno u kakvoj državi živimo, koja kažnjava samo malog čovjeka i to na ovakav način bez da se imam pravo braniti”, zaključuje Blagec dodajući da bi htio znati tko ga je od susjeda prijavio.

 


Komentari