PALILI ZASTAVU, MLATILI LJUDE: Poznata sudbina napadača na Povorci ponosa, troje iza rešetaka

Photo: Jurica Galoic/PIXSELL

Pet osoba koje se tereti za fizičke napade na Povorci ponosa ispitalo je i Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu. Navode kako su osumnjičenici četvorica hrvatskih državljana (1982., 2002., 1995. i 2003.) i jedna hrvatska državljanka (1997.), a sada je i poznata njihova sudbina.

Naime, prvoosumnjičenik, drugoosumnjičenik i trećeosumnjičenik, zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela smješteni su u istražni zatvor.

U svom priopćenju DORH ističe kako su prvoosumnjičenik, drugoosumnjičenik, trećeosumnjičenik i četvrtoosumnjičenik na Trgu Marka Marulića uočili pripadnika LGBTIQ zajednice koji je oko struka nosio zastavu duginih boja kao općepoznati simbol LGBTIQ zajednice te u nakani “izazivanja netrpeljivosti prema osobama drugačijeg spolnog opredjeljenja, počeli mu dovikivati pogrdne nazive, a potom su zajedno s većom skupinom osoba krenuli za njim”.

Izazivanje netrpeljivosti

Zaključuju i kako ga je prvoosumnjičeni stigao te ga “uslijed snažne odbojnosti prema osobama homoseksualne orijentacije, udario šakom u lijevu stranu lica nanijevši mu tjelesnu ozljedu”. “Osumnjičenici su potom uzeli zastavu duginih boja koju je navedeni pripadnik odložio pored sebe te su je drugoosumnjičenik, trećeosumnjičenik i četvrtoosumnjičenik držali, a prvoosumnjičenik ju je počeo paliti upaljačem”, dodaju.

S druge strane, djevojka je nakon toga, također u nakani izazivanja netrpeljivosti prema osobama drugačijeg spolnog opredjeljenja, “prišla muškoj, a potom i ženskoj osobi, pripadnicima LGBTIQ zajednice, koji su mobitelom snimali paljenje zastave duginih boja te ih počela vrijeđati, nakon čega je muškarca udarila rukom u predjelu čela, a ženu udarila rukom po desnoj strani lica”. Zaključuju i kako je prišla novinarki koja je također snimala paljenje zastave te “pretpostavljajući da je i ona pripadnica LGBTIQ zajednice, vrijeđala ju i omalovažavala te ju udarila rukom u čelo”. “Osnovano se sumnja da je petoosumnjičenica time počinila kazneno djelo javnog poticanja na nasilje i mržnju iz članka 325. stavka 1. Kaznenog zakona”, zaključuju.


Komentari