PALI PRVI PREVARANTI Lažirala potvrde o cijepljenju, razvila cijelu mrežu krivotvorenja: Nećete vjerovati gdje radi!

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Iz Policijske uprave zagrebačke objavili su kako je dovršeno kriminalističko istraživanje nad 10 osoba zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela „Krivotvorenje isprava“, „Zlouporaba položaja i ovlasti“ i „“Krivotvorenje isprava“ pomaganjem. Radi se, naime o lažiranju potvrda o cijepljenju koje su obavezne za sve javne i državne ustanove.

Sumnja se da je 31-godišnjakinja tijekom listopada 2021. godine, kao zaposlenica, niti manje, niti više –  medicinske ustanove u Zagrebu, ovlaštena za unošenje podataka o cijepljenju osoba u za to predviđeni informacijski sustav, iskoristila svoju ovlast te u sustav unijela netočne podatke da su osumnjičena 28-godišnjakinja i 65-godišnjak cijepljeni jednom dozom cjepiva i to početkom kolovoza 2021. godine, iako je znala i bila svjesna činjenice da nisu cijepljeni.

Lažirali potvrde za put

28-godišnjakinja je tijekom listopada 2021. godine, sumnja se, s ciljem pribavljanja važeće EU digitalne COVID potvrde, iako je bila svjesna i znala da na nju nema pravo, u dogovoru s 30-godišnjakom koji joj je rekao da poznaje osobu koja može izraditi važeću potvrdu, predala mu potrebne osobne podatke i određeni novčani iznos.

Uz pomoć osumnjičenih 32-godišnjaka i dvojice 23-godišnjaka podaci i novac su predani 22-godišnjaku koji ih je potom predao osumnjičenoj 31-godišnjoj zaposlenici medicinske ustanove u Zagrebu zbog unosa podataka u za to predviđeni informacijski sustav. Nakon proteka tjedan dana osumnjičeni 30-godišnjak je u ljekarni na području Velike Gorice podigao EU digitalnu potvrdu za 28-godišnjakinju i poslao joj putem emaila, da bi je ona nakon toga u četiri navrata iskoristila prilikom prelaska državne granice.

Lažirali potvrde za ulazak u državnu ustanovu

Isto je tako, sumnja se, 65-godišnjak s ciljem probavljanja važeće EU digitalne COVID potvrde, iako je bio svjestan i znao da na nju nema pravo, predao osobne podatke i novac 58-godišnjem zaposlenikom svojega trgovačkog društva, budući da je od njega saznao kako poznaje osobu koja mu potvrdu može izraditi. Ponovno su uz pomoć osumnjičenih muškaraca osobni podaci i novac predani osumnjičenoj 31-godišnjoj zaposlenici medicinske ustanove iz Zagreba koja je, kao i u prethodnom slučaju, iskoristila svoju ovlast i unijela u informacijski sustav netočan podatak o cijepljenju 65-godišnjaka.  Nakon nekoliko dana, kada je EU digitalna COVID potvrda bila gotova, u ljekarni na Srednjacima osumnjičeni 39-godišnjak je podigao potvrdu koja je predana 65-godišnjaku da bi je on potom iskoristio prilikom ulaska u državnu financijsku ustanovu.

Komentari