PALA ZLOČINAČKA ORGANIZACIJA: Uhićena dva policajca i odvjetnica! Krivotvorili dokumente osobama iz Srbije

Ilustracija,Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL

U velikoj akciji policije i USKOK-a nazvanoj “SIGILLUM” provedeno je kriminalističko istraživanje nad četvoricom hrvatskih državljana u dobi od 41, 49, 55 i 56 te Hrvaticom u dobi od 60 godina. Sumnja se da su u zločinačkom udruženju krivotvorili isprave, ovjeravali neistinite sadržaje, zloporabili položaje i ovlasti, davali i primali mito.

Policija i USKOK priveli su peteročlanu zločinačku organizaciju, među kojima i dvojicu policajaca te odvjetnicu, zbog sumnje da su osobama iz Srbije i drugih država omogućavali da krivotvorenom dokumentacijom steknu hrvatske osobne i putne isprave.

Postoje osnovane sumnje da je prvoosumnjičeni 41-godišnjak najkasnije od početka 2019. do 12. studenog 2020. godine u zločinačko udruženje povezao preostalih četvero osumnjičenika, kao i nepoznate osobe izvan Hrvatske.

Sumnja se da su osumnjičeni zarađivali novac tako što su omogućavali zainteresiranima iz Srbije i drugih država, koji ne ispunjavaju uvjete za boravak i kretanje na području država članica EU, da temeljem krivotvorene dokumentacije steknu osobne i putne isprave Republike Hrvatske.

41-godišnjak je preko 55-godšinjeg i 56-godšinjeg policajca PU brodsko-posavske, da prikupe podatke iz Informacijskog sustava MUP-a o hrvatskim državljanima koji imaju hrvatsko državljanstvo, a nemaju izdane osobne i putne isprave Republike Hrvatske.

Temeljem dobivenih podataka iz službenih evidencija MUP-a, 41-godišnjak je putem nepoznatih osoba pribavio lažne putne isprave Republike Italije i Kraljevine Španjolske i druge isprave s umetnutim fotografijama podnositelja zahtjeva. Nakon toga bi organizirao njihov dolazak i boravak zainteresiranih osoba na području Republike Hrvatske.

U zločinačko udruženje angažirao je i 60-godišnju odvjetnicu, koja je u većini slučajeva, temeljem specijalne punomoći, osobama zainteresiranim za preuzimanje identiteta hrvatskih državljana, pomagala kod podnošenja zahtjeva za izdavanjem osobnih isprava Hrvatske ovlaštenim djelatnicima u žurnim postupcima na području više policijskih uprava ili policijskih postaja na području države.

Nakon toga je 41-godišnjak od najmanje 16 osoba, koje su temeljem krivotvorene dokumentacije stekle osobne isprave Republike Hrvatske, preuzeo novčani iznos u rasponima od 15 do 23 tisuće eura, odnosno preuzeo je najmanje 240 tisuća eura kao nagradu za članove zločinačkog udruženja. Organizirao je i odlazak iz Hrvatske osoba koje su dobile lažne dokumente.

U pretrazi domova i prostorija osumnjičenih oduzeto je jedno osobno vozilo marke Mercedes SL 500, velik broj krivotvorene dokumentacije, najviše domovnica i rodnih listova, temeljem kojih su se ishodovali hrvatski dokumenti za lažne identitete i veći broj druge dokumentacije koja potvrđuje sumnje na počinjenje kaznenih djela.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja osumnjičene osobe predane su pritvorskom nadzorniku, a policija je protiv njih podnijela kaznenu prijavu. Dvojica osumnjičenih policajaca su u četvrtak udaljena iz službe.


Komentari