PALA OKRUTNA BANDA IZNUĐIVAČA: Hrvati i Čečeni oformljeni u zločinačku grupu haračili po Austriji

jutarnji.hr

Europol tvrdi kako su prvi put uspostavljene veze između čečenskih, balkanskih i austrijskih organiziranih kriminalnih skupina po pitanju hijerarhije i podjele posla.

Europol je u četvrtak na svojim mrežnim stranicama objavio kako je austrijska kriminalistička policija uz pomoć Europola uhitila osam osoba osumnjičenih za više kaznenih djela, uključujući iznude, trgovinu oružjem i ilegalno kockanje. Iz austrijske policije i Europola priopćili kako su uhićena trojica Čečena, dva Hrvata, jedna Srpkinja, jedan Austrijanac podrijetlom iz Bosne i Hercegovine, te kako je jedna osoba uhićena ranije, prenosi Jutarnji.

Europol tvrdi kako su prvi put uspostavljene veze između čečenskih, balkanskih i austrijskih organiziranih kriminalnih skupina po pitanju hijerarhije i podjele posla.

U operaciji izvedenoj 22. ožujka u Beču i Hoenemsu, Europol je pružio veliku podršku austrijskim vlastima. Prema tvrdnjama austrijskih medija, skupina je iznuđivala bečke ugostitelje, a Europol tvrdi da su bili izuzetno brutalni. Zbog toga su u akciju uhićenja bili uključeni i pripadnici austrijske specijalne policije, poznatiji i kao Kobre.

Radne skupine Europola godinama sustavno prate organizirane kriminalne skupine i njihovo povezivanje po cijeloj Europi i na temelju svojih kriminalističko-obavještajnih podataka planiraju akcije. Savezni kriminalistički ured austrijske policije u priopćenju navodi kako su glavni osumnjičeni za iznude Edin D. i Asludin H. za koje se navodi da su oformili zločinačku grupu u koju su uključili petoricu daljnjih osumnjičenika. To su Zvezdan K., Magomed B., Marko Z., Perica N., Chamsat A. Zajedno s još nekim suosumnjičenima terete se da su iznudili više od 240.000 eura, a navodi se da su osumnjičeni i za trgovinu oružjem.

Osim ugostitelja policija navodi da su iznuđivali i vlasnike trgovina.

Komentari