OVO NAM JE LEDILO KRV U ŽILAMA: Ubojstva koja su uznemirila državu

Photo: Davor Javorovic/PIXSELL

Ljubomora je zaista bolest koja ljude može natjerati na najstrašnije stvari.

Hrvatsku potresa stravičan slučaj iz Našica, 17-godišnju Anu nepoznati ubojica izbo je nožem i ostavio da iskrvari na hladnom betonu. U ponedjeljak oko 7 sati njeno beživotno tijelo pronašao je mještanin između silosa u blizini željezničkog kolodvora.

Ovo nije prva maloljetnica u Hrvatskoj čiji život je nasilno oduzet, ovaj monstruozni čin podsjeća na sve mlade djevojke koje su krvavo skončale, a tek su počele živjeti.

Anđela je bila žrtva manijaka, mjesec dana tragali su za njom

Policija je 2002. godine Anđelu Bešlić (16) iz Sinja tražila mjesec dana. Tijelo je naposljetku u nepristupačnom kamenjaru, tek kilometar od njene kuće, pronašao slučajni prolaznik. Posmrtni ostaci bili su u jako lošem stanju pa je djevojka  identificirana pomoću otiska prsta.

Policija
Policija

Ubojstvo je razriješeno nakon što se Ivan Bulj predao policiji. On je prije odlaska u stanicu supruzi rekao da poljubi njihovo troje djece i da ih čuva, a vođenje Radio Sinja prepustio je kolegi.

Ispitivanje je bilo dugotrajno, a na kraju je priznao zločin i ispričao detalje, ali kako uz njega nije bio odvjetnik njegovo priznanje nije se moglo koristiti na suđenju, a on ga više nikad nije ponovio. Nije mogao, a ni želio gledati fotodokumentaciju očevida, a kada je pronađeno Anđelino tijelo, prema tvrdnjama čak pet svjedoka, povraćao je i govorio da za njega mjesta u Sinju više nema, piše 24 sata.

Nakon Ivanovog uhićenja, njegova supruga preselila se s djecom u rodnu Požegu, a prilikom svjedoćenja srušila je njegov alibi. On je, naime, tvrdio da je u vrijeme ubojstva bio sa suprugom u posjetu prijateljima, ona je pak, na sudu izjavila da je večer bila kao i svaka druga, ona je bila doma s djecom, a njen suprug negdje vani.

Suđenje je bilo zatvoreno za javnost, a razlog je bila činjenica da je žrtva, ubijena Anđela Bešlić, bila maloljetna. Ivan je osuđen je na 27 godina zatvora, ali mu je odlukom Vrhovnog suda kazna smanjena za pet godina, a na slobodu bi trebao izaći 2024. godine.

Anita je ubijena zbog ljubomore

Mladoj Aniti Kulaš (16) iz mjesta blizu Dugog Sela, svaki trag se izgubio 2006. godine nakon silaska na autobusnoj stanici svega nekoliko metara od kuće. Policija je nakon njenog nestanka obavila mnoge obavijesne razgovore, a koncentrirali su se na njenu prijateljicu i njenog dečka, grobara Stjepana Ščančara.

Photo: Davor Puklavec/24sata
Photo: Davor Puklavec/24sata

On je odavao dojam da zna više o nestaloj. U jednom trenutku tijekom razgovora rekao je policiji kako je neće pronaći.

Ona se umiješala u moju vezu i sad je više nema“, rekao je Stjepan i zatim detaljno ispričao kako ju je ubio. Zavezao joj je vrat vezicama od tenisica, a tijelo joj je položio u grob iskopan za tijelo Ljubice Supine čiji je pokop trebao biti drugi dan.

Anitino tijelo pronađeno je na njen 17. rođendan u listopadu 2006. godine. Ščančar je na sudu tvrdio kako je Anitu ubio u afektu nakon što mu je pokazala fotografije nje i njegove tadašnje djevojke Ivane Bertak kako vode ljubav.

Osuđen je na 27 godina zatvora zbog teškog ubojstva.

Kristini je monstruozno presudio mladić iz susjednog sela

Studenticu ekonomije Kristinu Šušnjaru u siječnju 2008. godine ubio je Luka Pezelj. Zbog monstruoznog zločina sud ga je osudio na 31 godinu zatvora iz kojeg bi trebao izaći 2039. godine.

Pezelj, mladić iz susjednog sela, Kristinu je uočio dok je 5. siječnja 2008. stopirala na triljskom mostu prema diskoteci u Sinju. Tijelo su pronašli tri dana nakon ubojstva u Smajlićima u Docu Donjem kod Omiša. Četvrti dan od brutalnog ubojstva, Pezelj se predao policiji.

Photo Ivo Cagalj/PIXSELL
Photo Ivo Cagalj/PIXSELL

Kristina je Pezlja poznavala iz viđenja zbog čega je vjerojatno i ušla u njegov automobil, ipak, postao joj je sumnjiv kada je rekao da prvo moraju do njegove kuće kako bi uzeo još novaca. Djevojka se nije ni snašla, a Luka joj je na lokalnoj cesti već dirao koljeno.

Iako ga je zamolila da zaustavi auto, još odlučnije je nasrnuo na nju, a onda je odvezao na mjesto gdje je htio ostvariti svoj perverzni naum. Međutim, djevojka se snažno opirala što je Pezelja razljutilo pa ju je počeo udarati odvijačem i to 23 puta.

Cijela Hrvatska ujedinila se u potrazi za Antonijom Bilić

Potraga za Antonijom Bilić (17) bila je najsloženija, najopsežnija i najskuplja akcija hrvatske policije u otkrivanju neke nestale osobe. Posmrtne ostatke Antonije Bilić pronašli su slučajni prolaznici na relativno prometnom mjestu.

Dragan Paravinja je u lipnju 2011. godine zaustavio svoj kamion na mostu preko rijeke Čikole da bi u njega ušla Antonija Bilić koja je autostopirala kako bi stigla do škole. Od tada joj se izgubio svaki trag.

Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL
Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL

On je za teško ubojstvo i pokušaj silovanja Antonije dobio 35 godina, a za pokušaj silovanja u BiH dobio je 2 godine i 10 mjeseci zatvora. Iste je godine za pokušaj silovanja Omišanke dobio je 4 godine i 6 mjeseci što je u konačnici preformulirano u jedinstvenu kaznu od 40 godina zatvora.

Paravinja po zakonu nije mogao dobiti više od 40 godina zatvora, a morao je i platiti troškove suđenja u iznosu od 233.576 kuna.


Komentari