OVE GODINE, CESTE SU ’UBOJITIJE’! Policija objavila crnu statistiku, zamjetno je više smrti na prometnicama

Foto: Igor Soban/PIXSELL

Tijekom vikenda, policija diljem države nastavila je s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja vozača, a javljaju kako su uočili i sankcionirali više od 4000 prekršaja.

S druge strane, nastavile su se i prometne nesreće, a u posljednja dva dana, zabilježeno ih je čak 100 sa nastradalim osobama. “U navedenim nesrećama dvije osobe su smrtno stradale, 30 osoba je zadobilo teške tjelesne ozljede, a 89 osoba je lakše ozlijeđeno”, pojašnjavaju.

Govore potom i kako je prema statističkim pokazateljima u prvih sedam mjeseci 2021. godine, u prometnim nesrećama smrtno je stradalo 166 osoba, što je 14 osoba ili 9,2% više u odnosu na isto razdoblje prošle godine kada se radilo o 152 poginule osobe, tvrde.

Prekršitelji

Tijekom vikenda pak, nastavilo se s kršenjem prometnih pravila pa je najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola utvrđen je na području PU splitsko-dalmatinske, 59 takvih prekršaja. Rekorder po broju utvrđenih prekršaja prekomjerne brzine je PU Zagrebačka s 261 takvih prekršaja. Sigurnosni pojas najviše nisu koristili vozači na području PU zagrebačke, 87 takvih prekršaja. Najveći broj nepropisnog korištenja mobitela za vrijeme vožnje utvrđen je na području PU Splitsko – dalmatinske, 48 takvih prekršaja.

“Vidljivo je da su najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola počinili vozači starosti od 18 do 24 godina (75 takvih prekršaja), kojima je najčešće izmjerena koncentracija od 0,51 do 1,00 g/kg”, zaključuju, ali dodaju i kako je zabilježeno i 16 osoba koje su bile ponavljači teških prekršaja u prometu tzv. “recidivisti”, a koje su počinile 18 teških prekršaja, od čega najviše: nedopuštena koncentracija alkohola – 9, brzina 4, upravljanje prije stjecanja prava – 3 te upravljanje pod utjecajem droga -1.

Iz tog razloga pet vozača je zadržano u posebnim prostorijama do 12 sati, a protiv 9 vozača proveden je žurni prekršajni postupak prilikom čega je policija predložila određivanje maksimalnih kazni, zaključuju.


Komentari