ZBOG OVE BOLESTI NASTALE SU VELIKE KOMPLIKACIJE! Dvije osobe su preminule, a u bolnici je više oboljelih

Pixabay

Nevjerojatnom brzinom se proširio virus gripe. Dosad je registrirano 1125 oboljelih,a iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo potvrdili su da su od posljedica bolesti preminule dvije osobe, javlja HRT. Vrhunac epidemije tek se očekuje.

Zbog velikog broja pacijenata i komplikacija uzrokovanih gripom, svi respiratori na Klinici za infektivne bolesti Fran Mihaljević su zauzeti i to je alarmantno. Ali dobra je vijest da je nakon apela liječnika reagiralo Ministarstvo i da je osiguralo dodatne uređaje kako bi svi pacijenti mogli dobiti potrebnu skrb.

Zbog komplikacija, četiri su osobe spojene na jedan uređaj koji ih održava na životu, javlja RTL.

“Imali smo problema i s opremom, manjka respiratora, ali zahvaljujući Ministarstvu uspjeli smo to riješiti pa ćemo dobiti neke respiratore i uspjet će se nabaviti da ovu epidemiju nekako pregrmimo”, kazao je Marko Kutleša iz Klinike za infektivne bolesti Fran Mihaljević.

Kaos je na intenzivnoj njezi u zagrebačkoj Zaraznoj, ali i na hitnom prijemu.

“Gripa se zahuktava, sve je više bolesnika. Jučer ih je bilo 200. Neki su bili teško bolesni, završili su kod nas na intenzivnoj njezi, jedna bolesnica je došla iz Pule”, rekao je Kutleša.

Liječnici upozoravaju da je najopasniji pandemijski virus H1N1 zbog kojeg je u zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” troje ljudi oboljelih od gripe priključeno na ECMO aparate. Taj aparat oboljelim pacijentima omogućava disanje, a njih još sedam nalazi se u istoj bolnici gdje su hospitalizirani zbog teških komplikacija.

Kako za Večernji list kaže doc. dr. sc. Marko Kutleša iz Zarazne, kod sedmero oboljelih od gripe teške komplikacije su upale pluća i bakterijski meningitisi, a radi se o odraslim ljudima koji nisu kronični bolesnici.

Uobičajeno je da među oboljelima dominiraju najmlađi.

“Na početku gripa uvijek krene od djece jer se među njima najbrže širi, jer su oni svi u bliskom kontaktu na malom prostoru, u vrtićima, školama. Potom se od djece virus širi u obitelj, a iz obitelji u kolektiv, radne sustave. Tako gripa cirkulira svake godine”, opisuje dr. Draženović. Nadalje, najveći broj dokazanih slučajeva zasad je u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, no to se objašnjava revnijim prijavljivanjem oboljelih.


Komentari