Otkrivena višemilijunska organizirana porezna prijevara! Uhićeno je osam od devet osoba

Ilustracija Photo: Slavko Midzor/PIXSELL

Devet osoba i jedno trgovačko društvo sumnjiče se da su se udružili u zločinačko udruženje s ciljem organiziranog činjenja kaznenih djela u cilju da za sebe i druge steknu nepripadnu materijalnu dobit uskratom dužnih poreznih davanja po osnovi poreza na dodanu vrijednost, a na štetu državnog proračuna Republike Hrvatske, izvijestio je MUP.

“Policijski službenici Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske u suradnji s Upravom kriminalističke policije Ravnateljstva policije i Samostalnim sektorom za financijske istrage, Središnji ured Porezne uprave Ministarstva financija, a u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, završili su opsežno višemjesečnog kriminalističko istraživanje nad 9 hrvatskih državljana te jednim trgovačkim društvom s područja Republike Hrvatske zbog osnova sumnje da su počinili kazneno djelo zločinačkog udruženja i produljena kaznena djela pomaganja u utaji poreza ili carine u sastavu zločinačkog udruženja na štetu državnog proračuna.

Tijekom kriminalističkog istraživanja utvrđeno je da su se tijekom 2019. i 2020. godine osumnjičene osobe i jedno trgovačko društvo udružili u zločinačko udruženje s ciljem organiziranog činjenja kaznenih djela u cilju da za sebe i druge steknu nepripadnu materijalnu dobit uskratom dužnih poreznih davanja po osnovi poreza na dodanu vrijednost, a na štetu državnog proračuna Republike Hrvatske.

Sumnja se da je 45-godišnjak sa područja Zagreba organizirao i vodio zločinačko udruženje i u zajedničkom djelovanju sa ostalim osumnjičenim osobama tijekom 2019. i 2020. godine u nakani stjecanja nepripadne materijalne koristi neosnovanim umanjenjem obveza poreza na dodanu vrijednost njegovom trgovačko društvu oštetio državni proračun Republike Hrvatske.

Osumnjičene osobe su organizirale nabavu robe od dobavljača iz država članica Europske Unije za navedeno trgovačko društvo, pri čemu su, postupale protivno Zakonu o porezu na dodanu vrijednost, kako bi omogućili da prijavljeno trgovačko društvo neosnovano umanji obvezu poreza na dodanu vrijednost za 2019. i 2020. godinu iskazivanjem pretporeza po nevjerodostojnim ulaznim računima više trgovačkih društava u vlasništvu osumnjičenih 48-godišnjaka i 35-godišnjaka. Na taj način su oštetili državni proračuna Republike Hrvatske za iznos od najmanje 5.152.021,61 kuna, dok su se osmorica osumnjičenih okoristili za iznos od najmanje 2.252.683,00 kuna.


Dovršenim kriminalističkim istraživanjem utvrđena je osnovana sumnja da je  45-godišnjak počinio kazneno djelo protiv javnog reda – zločinačko udruženje te kazneno djelo protiv  javnog reda – produljeno kazneno djelo utaje poreza ili carine u sastavu zločinačkog udruženja.

Za ostale osumnjičena utvrđena je osnovana sumnja da su počinili kazneno djelo protiv  javnog reda – produljeno kazneno djelo pomaganjem u utaji poreza ili carine u sastavu zločinačkog udruženja.

Za prije navedeno trgovačko društvo iz Zagreba se sumnja da je bilo odgovorno zbog kaznenog djela protiv javnog reda – utajom poreza ili carine počinjeno u sastavu zločinačkog udruženja.

Prilikom realizacije kriminalističkog istraživanja izvršene su pretrage više osoba, stambenih i poslovnih objekata te vozila korištenih u svrhu počinjenja inkriminiranih kaznenih djela.

Tijekom pretraga pronađena je i privremeno oduzeta veća količina poslovne dokumentacije, pečata trgovačkih društava, mobilnih telefona, računala, medija za pohranu digitalnih podataka, kao i višemilijunski iznos gotovog novca .

Protiv ukupno 9 osoba, od kojih je osam dovedeno pritvorskom nadzorniku PU zagrebačke, te trgovačkog društava s područja Zagreba Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta podnijeta je kaznena prijava”, priopćio je MUP.

Porezna uprava

Samostalni sektor za financijske istrage Porezne uprave podnio je USKOK-u kaznenu prijavu protiv devetoro hrvatskih državljana (1975., 1972., 1985., 1971., 1984., 1988., 1981., 1968., 1972.) i jednog trgovačkog društva zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja i utaje poreza ili carine u sastavu zločinačkog udruženja.

Osnovano se sumnja da su u razdoblju od 1. siječnja 2019. do 12. studenoga 2020. osmislili i organizirali složenu poreznu prijevaru na način da su ustrojili više fiktivnih trgovačkih društava u cilju izdavanja nevjerodostojnih računa radi umanjenja obveze PDV-a prijavljenog trgovačkog društva s osnove nabave robe iz drugih država članica EU.

Na opisani način neosnovano je umanjena obveza PDV-a okrivljenog trgovačkog društva prema Državnom proračunu RH i to za 2019. godinu za najmanje 3.176.966,03 kuna, a za 2020. godinu za najmanje 1.974.055,58 kuna, sveukupno najmanje 5.151.021,61 kuna.

Također, Samostalni sektor za financijske istrage izvršio je i analizu nerazmjera imovine i prihoda određenih fizičkih osoba u ovom predmetu.

USKOK je pokrenuo istragu te provodi radnje sukladno Zakonu o kaznenom postupku”, priopćila je Porezna uprava.

PALA ZLOČINAČKA ORGANIZACIJA: Uhićena dva policajca i odvjetnica! Krivotvorili dokumente osobama iz Srbije

Komentari

loading...