OSUMNJIČEN ZA ZLOSTAVLJANJE PASA, A IGNORIRA HRVATSKO PRAVOSUĐE: Sve bi moglo otići u zastaru pa je sud povukao zadnji potez

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL/ Ilustracija

Ivor I. (45) je bjegunac s tjeralice optužen da je seksualno zlostavljao svoja dva psa i dijelio svoje zoofilske sklonosti s istomišljenicima na internetu.

Kako prenosi Jutarnji list, osumnjičeni već godinama ignorira hrvatsko pravosuđe te će mu se suditi u odsutnosti. Takvu odluku donijelo je tročlano vijeće Općinskog kaznenog suda u Zagrebu s obzirom na to da 21. rujna za predmet nastupa zastara, a ako se do jeseni donese prvostupanjska presuda, postupak u kojem je optužnica podignuta 2016., se produljuje na još dvije godine.

Još je to jedna priča o tromosti i sporosti pravosuđa. Nakon što je Općinski kazneni sud u Zagrebu 18. ožujka ove godine donio rješenje o određivanju istražnog zatvora Ivoru I, za njim je 29. ožujka raspisana centralna tjeralica nakon čega je 6. travnja izdan Europski uhidbeni nalog o kojem je S.I.Re.N.E. (odjel unutar Službe za međunarodnu policijsku suradnju u sklopu MUP-a) obaviješten 9. travnja.

Od početka suđenja se promijenilo čak četvero raspravnih sudaca, a nitko od njih nije mogao osigurati nazočnost optuženika na raspravama iako je Ivor I., inače djelatnik Europskog parlamenta i koji trenutno živi u Belgiji, još prije šest godina bio upozoren da se dužan odazivati na pozive suda ali i da u slučaju promjene adrese o tome mora obavijestiti sud. Ništa od toga se nije dogodilo.

Ivor I. je putem branitelja tražio da se suđenje zatvori za javnost, no taj mu je zahtjev odbijen pa se potom ispričavao medicinskom dokumentacijom navodeći da se liječi od depresije i PTSP-a te da mu je jako stresno dolaziti na suđenje jer će ga tamo čekati novinari.

Podsjetimo, Ivor I. je pao nakon što je u srpnju 2015. nakon što su se istražitelji, u lovu na pedofile, uspješno ubacili u forume na kojima se, preko TOR mreže, razmjenjivala dječja pornografija, iskustva, ali i načini iskorištavanja djece. Jedna od IP adresa s koje su dolazili podaci, ali sa životinjama u eksplicitnim pozama, bila je sa zagrebačke Knežije gdje je bila registrirana tvrtka Ivora I.

Policija je mu je odmah banula na vrata, ali poduzetnik je bio u Belgiji sve do 22. rujna kada je uhićen. U pretresu stana policija je pronašla dva totalno smušena i ispaćena psa pasmine Rhodesian ridgeback, od kojih je ženka Xai Xai Kima rođena 2008. imala stidnicu prepunu rana, dok je muški Irungu Ayaba rođen 2013.

Oduzeto mu je pritom i 111 DVD i CD-a, računalo, dva mobitela, memorijske kartice, a detaljnim pregledom je bačena sumnja da je koristio najmanje pet različitih e-mailova poput “mikabsex”, “zg-seks-sad”, “svrco”, “club” ali i onaj sa svojim punim imenom i prezimenom te poslovnim mailom tvrtke.

Gnjusne razgovore na hrvatskom i engleskom vodio je šaljući slike pasa u seksualnom klinču s nepoznatim muškarcima, slike fokusirane na spolne organe, a bitan mu je bio i sadomazo odnos sa psima kao i igračke za te potrebe.

Na niz optužbi Ivor I. je bez riječi. Odlučio se braniti šutnjom, a za loše zdravstveno stanje pasa sa sebe je odbacio krivnju. U remetinečkom pritvoru proveo tek dva tjedna, a ranije nije kazneno evidentiran, ali je zato sedam puta prekršajno sankcioniran zbog više različitih grijeha.

Za mučenje i zlostavljanje dva psa, zagrebačko tužiteljstvo traži godinu zatvora.

Komentari