OŠTETILI PRORAČUN ZA VIŠE OD 50 MILIJUNA KUNA: Zbog velike utaje poreza od Zagreba do Dubrovnika, uhićeno 37 osoba, dvije u bijegu, dvije ranije pritvorene

Foto: Marko Prpic/PIXSELL, Ilustracija

Nakon cjelodnevne akcije koja je počela u srijedu u ranim jutarnjim satima na području triju policijskih uprava, splitsko-dalmatinske, zagrebačke te dubrovačko-neretvanske, policija je objavila detalje.

Govore naime kako su na splitsko-dalmatinskom području uhićene 22 osobe, 13 na zagrebačkom području te po jedna osoba u Dubrovniku i Puli, a podsjećaju kako su u akciji sudjelovali službenici PNUSKOK-a, ali i navedenih policijskih uprava, a kako bi spriječili moguće pokušaje bijega, komunicirali su i s graničnom policijom.

Sada je pak dovršeno kriminalističko istraživanje kojim su obuhvaćene 42 osobe starosti od 25 do 63 godine, a radi se o šest žena i 36 muškaraca te pet trgovačkih društava, zbog osnova sumnje da su počinili kaznena djela Zločinačko udruženje, Počinjenje kaznenog djela u sastavu zločinačkog udruženja u svezi kaznenih djela Utaje poreza ili carine te Pomaganja u utaji poreza ili carine.

Kako ističu iz policije, smatra se da su od siječnja 2019. do 28. listopada 2021. na području Zagreba, Splita i Sesveta, prvotno 39-godišnjak i 43-godišnjak povezali u zajedničko djelovanje druge osumnjičene osobe odredivši kao cilj djelovanja stjecanje znatne nepripadne materijalne koristi za sebe i druge, a na štetu Državnog proračuna RH i to umanjenjem stvarne obveze plaćanja PDV-a neosnovanim korištenjem prava na odbitak pretporeza temeljem nevjerodostojnih računa povezanih društava za isporuke koje nisu izvršene u okviru zajedničkog obavljanja građevne djelatnosti, nabave i prodaje građevnog materijala, materijala za uređenje interijera, kao i razne druge robe.

Dakle, sumnja se da su osobno, ali i putem drugih osumnjičenih, ispostavljali nevjerodostojne račune, u smislu da usluge za koje se terete, nikada nisu pružene, a onda na temelju istih koristili pravo na odbitak pretporeza.

“Angažirali su drugih 12 osumnjičenih koji su, sukladno njihovim uputama, zaprimljenim neposredno ili putem 39-godišnjaka te drugih angažiranih osoba, u svojstvu odgovornih osoba i stvarnih voditelja poslovanja društava koje su osnovali ili preuzeli u tu svrhu, izdavali nevjerodostojne račune s iskazanim PDV-om za isporuke koje nisu izvršene društvima kojih su odgovorne osobe 39-godišnjak i 43-godišnjak (prvo i drugoosumnjičeni). Navedeni su ujedno u svrhu neosnovanog umanjenja stvarne obveze PDV-a društava kojih su odgovorne osobe, provodili međusobna fakturiranja, dok je 43-godišnjak međusobna fakturiranja provodio i s društvom kojeg je odgovorna osoba trećeosumnjičeni 25-godišnjak, znajući da isporuke navedene u tim računima nisu izvršene. Nadalje, kako društva kojih su odgovorne osobe i stvarni voditelji poslovanja drugi osumnjičeni (njih 12), ne bi bila dovedena u obvezu plaćanja PDV-a koja proizlazi iz navedenih izdanih nevjerodostojnih računa s iskazanim iznosom PDV-a, te ujedno kako bi time omogućili daljnji transfer novčanih sredstava na račune društava s kojih su novčana sredstva ili podizana u gotovini ili transferirana na račune inozemnih društava, kao podloga privida legalnosti poslovanja, u knjigama primljenih (ulaznih) računa navedenih društava su proknjiženi nevjerodostojni računi s iskazanim iznosom PDV-a primljeni od međusobno povezanih društava uključenih u prijevarni lanac, a koje račune su u obrascima podnesenim nadležnim poreznim ispostavama, evidentirali okrivljenici navedenih društava ili po njihovom nalogu osobe koje im pružaju knjigovodstvene usluge”, navode dalje.

Shodno tome, osumnjičene su i dvije knjigovotkinje koje su račune evidentirale i podnosile nadležnim poreznim ispostavama.

Po izvršenim uplatama novčana sredstva su u najvećem dijelu osobno (prvoosumnjičeni trojac) te posredstvom drugih osumnjičenih podigli s računa i u neutvrđenim iznosima podijelili s ostalima, dok su dio novca koristili u daljnjem poslovanju transferiranjem na račune inozemnih društava na ime plaćanja osobnih vozila te razne druge robe.

Kada su ih djelatnice Porezne uprave zatražile knjigovodstvene isprave, naknadno su sačinjavali potrebne nevjerodostojne isprave i dokumentaciju vezanu uz fakturiranje. Tako je jedna osumnjičena knjigovotkinja obavljala ispravke i predala ih Poreznoj, znajući da se radi o nevjerodostojnoj dokumentaciji pa su tako na štetu Državnog proračuna neosnovano umanjili stvarne obveze PDV-a za pet društava i onemogućili naplatu dužnih davanja te se pritom nepripadno materijalno okoristili za iznos od 49.948.474,80 kuna.

Dalje, govore, 43-godišnjak je uz to, sukladno dogovoru s drugim osumnjičenima u svrhe izbjegavanja obveze obračuna PDV-a na stjecanje dobara iz drugih država članica EU i obveze plaćanja PDV-a, za nabavljen od dobavljača iz EU, koje su zajednički prodavali krajnjim kupcima na domaćem tržištu za gotov novac bez plaćanja PDV-a i bez podloge u vjerodostojnoj dokumentaciji, kako bi prikrili činjenicu da je nabavljen od dobavljača društava obveznika PDV-a iz Kraljevine Španjolske i Republike Italije i drugih država članica EU, te da je prodan krajnjim kupcima u RH za gotov novac, izdavali nevjerodostojne račune društava s PDV-om za isporuku, a koja u stvarnosti nije izvršena. Drugi osumnjičeni je pak izdavao račune društvu iz Republike Austrije, u kojima je neistinito prikazano da je prodana i isporučena, čime je neosnovanim korištenjem prava na odbitak pretporeza po osnovi primljenih isporuka u tuzemstvu i neosnovanim korištenjem primjene oslobođenja PDV-a za isporuke dobara unutar EU, oštećen Državni proračun RH za ukupni iznos od najmanje 1.184.204,50 kn.

Po nalogu 39-godišnjaka, 43-godišnjak i 25-godišnjak su u najvećem dijelu osobno podizali novac, ali i posredstvom drugih 26 osumnjičenih koji su bili zaduženi za podizanje i predaju novca.

U akciji je uhićeno 37-ero osumnjičenih, dok su tri osumnjičene osobe trenutačno nedostupne redarstvenim vlastima, a dvojica osumnjičenih od ranije se nalaze na izdržavanju kazne zatvora (jedan u Španjolskoj, drugi u Hrvatskoj).

U akciji je sudjelovalo 185 policijskih službenika, a obavljeno je i 80-ak dokaznih radnji pretrage stanova, vozila i poslovnih prostora.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja uhićene osobe predane su pritvorskim nadzornicima u Splitu i Zagrebu, a policija je protiv njih podnijela kaznenu prijavu Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, zaključuju.

Komentari