Omiljeni zlatar bivše predsjednice, Škorin donator i kum Zdravka Mamića osumnjičen u velikoj korupcijskoj aferi Josipe Rimac

Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

I pomoćnik ministra financija i ravnatelj Carinske uprave RH Hrvoje Čović osumnjičen je u korupcijskoj aferi bivše državne tajnice u Ministarstvu uprave Josipe Rimac, doznaje Telegram.

Još jedan je to visokopozicionirani dužnnosnik u Vladi, nakon Domagoja Validžića, pomoćnika ministra gospodarstva i održivog razvoja, koji se našao pod istragom zbog sumnjivih kontakata s Josipom Rimac. Validžić je već u četvrtak na zatvorenom dijelu sjednice Vlade razriješen dužnosti.

Za njega USKOK sumnja da je pomagao Josipi Rimac oko podogovanja tvrtki C.E.M.P., ulagaču u vjetropark Krš Pađene. Trebali su im, tvrdi USKOK, ishoditi višu otkupnu cijenu električne energije.

Čovića se, pak, povezuje s novim optužbama koje se odnose na sređivanje polaganja državnog stručnog ispita u Ministarstvu uprave.

Uz Čovića za malverzacije s ispitima osumnjičeni su i bivša ministrica Gabrijela Žalac, dvoje državnih tajnika iz Ministarstva branitelja Ivan Vukić i Nevenka Benić, Validžićeva supruga Anita Validžić, viša stručna savjetnica u Ministarstvu poljoprivrede, inače rođakinja Josipe Rimac, Velibor Drakulić, glavni tajnik u Ministarstvu zdravstva, bivši ravnatelj Policijske akademije Dubravko Novak, načelnica Općine Gvozd Marija Idžan, te zagrebački zlatar Paško Dodić. Njih se tereti da su još od studenog 2018., pa sve do kraja svibnja ove godine kada je Rimac uhićena, sebi ili nekim svojim bliskim osobama urgirali kod državnih stručnih ispita.

USKOK tvrdi da je rekonstruirao kontakte Josipe Rimac. Tako sada sumnja da se ona, kada bi ju netko tražio pomoć kod tog ispita, najprije obraćala Tereziji Marić, načelnici Samostalnog sektora za građanska stanja i modernizaciju upravnog postupanja u Ministarstvu uprave, na koju je također proširena istraga.

Gospođa Marić je zatim bilo sama, bilo preko tajnice u kabinetu ministra uprave Ivane Fišter, pojedinim kandidatima osigurala prolazak na ispitu neovisno o njihovom stvarnom znanju, dok je pojedinim kandidatima osigurala i pribavljanje ispitnih pitanja prije polaganja ispita.

N1 neslužbeno doznaje da je bivša ministrica Gabrijela Žalac u Ministarstvu uprave urgirala sa svog brata koji je polagao državni stručni ispit.

Tko je Paško Dodić?

“Paško Dodić, pater familias moćne zagrebačke zlatarske obitelji, uoči prošlih izbora bio je dio kruga Grabar Kitarović, a novac je uoči posljednjih predsjedničkih izbora donirao njezinom najljućem neprijatelju – Miroslavu Škori solidnih 10 tisuća kuna.

Vlasnik Zlatarne Dodić je formalno Filip Dodić, dvadesetpetogodišnji ekspert za dragulje (završio ekonomiju na ZŠEM-u, a potom stekao prestižnu licenciju na londonskoj školi za draguljare), ali on je samo jedan od predstavnika obitelji Dodić na čijem je čelu – Paško Dodić, ključni menadžer koji vodi cijelu poduzetničku mrežu zlatarnica, ali i drugih poslova.

On je kum i dugogodišnji prijatelj Zdravka Mamića, danas pravomoćno osuđenog bivšeg gospodara Dinama, koji je pak prije pet godina bio značajan donator, podržavatelj i prijatelj Kolinde Grabar Kitarović.

Govorilo se da je Paško Dodić bio i jedan od uzvanika na onoj tajanstvenoj i do sada još uvijek prilično nerasvijetljenoj privatnoj zabavi u čast predsjedničina 47. rođendana. No, ni na direktne upite novinara Paško Dodić nije htio potvrditi, ali ni demantirati da je sudjelovao u raskošnoj zabavi.

Ono što je službeno poznato i zabilježeno u brojnim medijima jest da je upravo nakit Paška Dodića krasio predsjednicu tijekom ceremonije inauguracije. Konkretno, izradio je “naušnice i prsten tradicionalnog izgleda”. Nije poznato je li taj nakit službeno platio Ured predsjednice ili se radilo o svojevrsnoj donaciji.

Bila je to inauguracija na kojoj su bili uzvanici i Zdravko i Zoran Mamić.

Paško Dodić je 2015. godine, zajedno s drugim suradnicima braće Mamić, zahvaćen izvidima USKOK-a zbog sumnje da su preko sutkinje Ustavnog suda Slavice Banić pokušali lobirati da Ustavni sud usvoji ustavnu tužbu Hrvatskog nogometnog saveza i sruši tada novi Zakon o sportu. Prema izvidima USKOK-a, tijekom kolovoza i rujna 2015. Paško Dodić se čuo s ustavnom sutkinjom oko 80 puta. A onda bi on nakon njihovih razgovora – razgovarao sa Zdravkom Mamićem. No, cijeli slučaj nije dospio dalje od izvida jer su informacije iscurile u javnost. Nije bilo ni službene istrage ni dizanja optužnica. Sutkinja se branila u javnosti da samo površno poznaje Mamića i njegove suradnike, a Paško Dodić nikada nije došao u priliku pred pravosudnim tijelima objasniti zašto je toliko često razgovarao s ustavnom sutkinjom.

Paška Dodića se spominjalo i u lipnju 2018. kada je Zdravko Mamić, nakon što je osuđen za financijske malverzacije u Dinamu, pobjegao u Bosnu i Hercegovinu. Sam Mamić je da tada spomenuo da je svojedobno održavao super odnose s bivšim ravnateljem policije, Vladom Dominićem, a i u tom slučaju se spekuliralo da je u njihovim kontaktima posredovao – Paško Dodić. Dominić je to negirao, ali je potvrdio da je Paško Dodić kum njegove kćeri i obiteljski prijatelj.

Zlatarne Dodić te 2005. godine zapošljavale su pedesetak zlatara u radionicama diljem Hrvatske, ali i na Mauricijusu – zbog jeftinije radne snage. Tada je Paško Dodić pokrenuo i rent-a-car biznis s kontroverznim hercegovačkim poduzetnikom Milanom Lučićem, bratom Ive Lučića, bivšeg šefa ekspozitore hrvatske tajne policije, HIS-a, u tzv. Herceg-Bosni devedesetih, u vrijeme hrvatsko-bošnjačkog rata. Direktor njegove rent-a-car tvrtke postao je Dennis Gudasić, menadžer širokog spektara, malo u biznisu, malo u sportu, kojeg se također vezivalo uz braću Mamić. Milan Lučić je u međuvremenu završio s optužnicom USKOK-a zbog sumnji da je sudjelovao u kriminalnoj skupini koja je iz tvrtki u stečaju izvlačila milijune.”, pisao je o Dodiću, između ostalog, net.hr još 2019. godine.


Komentari