OGORČENI RODITELJI: ‘Naši školarci žrtve su seksualnog uznemiravanja, Ravnateljica pokušala sve zataškati’

www.youtube.com

Šokantni događaji u Osnovnoj školi u blizini Zagreba.

Na mail naše redakcije stigao je šokantan apel. Naime, mještanin Jastrebarskog odlučio je progovoriti o šokantnim događajima u OŠ “Ljubo Babić” koji su se odvijali od početka drugog polugodišta u WC – ima ove škole.

Kako je naveo, riječ je o seksualnom uznemiravanju učenika 5. razreda od strane starijih osnovnoškolaca. Mještanin, čiji su podaci poznati redakciji, tvrdi kako je Ravnateljica Sanja Sertić za navedene događaje znala, no pokušavala ih je zataškati.

Kako sam tek nedavno saznao, u navedenoj školi nekoliko učenika osmih razreda, seksualno uznemirava dječake petog razreda u vrijeme odmora. Navodno uhvate nekoga od manjih dječaka u WC-u i i seksualno se iživljavaju nad njim, a onda mu zaprijete kako nikome ne smiju reći za to.

Nekoliko njih je slučaj prijavilo profesorima ili razrednicima, međutim oni pokušavaju slučaj zataškati, ali kako su neka djeca i roditeljima priznali da su zlostavljani, sami roditelji pokušavaju učiniti nešto kako bi zaštitili svoju djecu.
Stvar je pokrenuta, no djelatnici škole ne žele ništa bitno učiniti i čak nazivaju pojedine roditelje nagovarajući ih kako oko toga ne treba praviti nikakve probleme jer zapravo ništa strašno se nije dogodilo. Uprava škole predlaže ukore, što je smješna kazna za tako nedjelo, roditelji inzistiraju na izbacivanju iz škole navesenih učenika.“, stoji  u pismu ovog mještanina.

Svi su saznali prije roditelja

Kontaktirali smo majku jedne od žrtava koja također potvrđuje informacije koje smo dobili na mail. Kako kaže ova majka, za navedenu situaciju je saznala tek 15.2. 2017.

“Taj dan smo trebali imati roditeljski sastanak, međutim spletom okolnosti nisam mogla prisustvovati što sam javila razrednici telefonom. Ona mi je kazala kako me treba i upitala me jesam li čula za seksualno zlostavljanje. U prvi tren sam pomislila da je moj sin pipkao neku curicu, no ona je to opovrgnula te je inzistirala da se odmah nađemo, vidno uzrujana. Kada sam došla u školu, razrednica mi je sve ispričala.” prepričava nam majka koja je željela ostati anonimna.

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]Kako kaže, njezin sin bio je žrtva starijih učenika ove škole koji su se nazvali imenom “Začarni krug”. Lovili su mlađe učenike po hodniku, odvlačili ih u WC te bi žrtvi stavljali glavu na spolovilo nekoga od njih, dok je ostatak spomenutog kruga na njegovoj zadnjici simulirao spolni odnos.[/box]

“Navodno nije bilo skidanja. Bila sam šokirana. Kako to saznajem tek sad? Na roditeljskom sastanku sam saznala da je bilo još žrtava ovog društva te nitko od roditelja nije bio obavješten o tome. Tek sam 16.2. dobila službeni poziv od škole! Djeca su to znala, svi su to znali, no djeca su se bojala reći jer su im učitelji rekli da šute o tome! A gospođa Ravnateljica škole je predložila samo ukor za nasilnike.” objašnjava uzrujana majka.

Također pohvaljuje pedagoga i psihologa škole koji su se založili za žrtve tzv. Začaranog kruga, no zgražava se nad postupcima pojedinih učitelja i Ravnateljice, s obzirom da su žrtve primale i prijetnje smrću od svojih zlostavljača.

“Naša djeca su ponižavana maksimalno, dobivali su i prijetnje da će ih se ubiti ukoliko nekome nešto kažu. I onda i pojedini učitelji upozoravaju djecu da se o tome ne priča. Nije došlo do samog seksualnog čina, no ovo je nedopustivo! I ukor nije primjerena sankcija.” govori majka.

Pokušaj zataškavanja slučaja

Isto tako dodaje kako je razumljivo da učitelji ne smiju ulaziti u učeničke WC – e, no također se pita kako nikome nije palo na pamet samo otvoriti vrata i provjeriti što se u njima događa.

“Događanja su počela od početka drugog polugodišta ove školske godine. Djeca su sve to prijavljivala i prije te su išli na WC u vrijeme sata, a ne na odmoru zbog straha. U 7. razredu Škole slučaj je prijavljen dva tjedna prije nego što je priča izašla u javnost. Učitelji su zvali roditelje i govorili im kako ne treba širiti priču i kako to nije ništa, čak i učitelji koji rade u drugim školama (dakle nekakav međusobni dogovor).” objašnjava nam otac učenika OŠ “Ljubo Babić” čiji su podaci poznati redakciji.

Iako je rečeno da učenici nisu skidali žrtve, ovaj otac nije uvjeren u te tvrdnje, s obzirom na pokušaj zataškavanja slučaja, kako kaže.

“Pitanje je kako ravnateljica zna da nije bilo “skidanja” kako ona kaže. Također je bitna konkretna kazna izbacivanja iz škole u cilju daljneg sprečavanja takvih događanja, jer imamo informaciju kako se počinitelji smiju na kazne koje su dobili i koje ih kao takve potiču da i dalje rade nepodopštine, no bitna je i mjera prema osoblju škole koje nije na vrijeme reagiralo niti sa ozbiljnošću s kojom se sada bore kako bi zadržali situaciju koja njima odgovara. Očito je kako je sve usmjereno na opravdavanje i samohvalu, a o djeci ni riječi. Nitko ne vjeruje službenoj priči osim osoblja škole i nekih učitelja iz drugih škola.” kaže naš sugovornik.

Što kaže Ravnateljica

Kontaktirali smo i Sanju Sertić, Ravnateljicu OŠ “Ljubo Babić” koja tvrdnje roditelja u potpunosti demantira. Ona navodi da je postupila prema Protokolu.

“Nije došlo do seksualnog zlostavljanja, već uznemiravanja za koje je Škola saznala u četvrtak 9. veljače 2017.  godine. Škola je postupila prema Protokolima, ispitala sve učenike obavijestila njihove roditelje, obavijestila nadležne institucije, a učenike kaznila sukladno Pravilniku o kriterijima za  izricanje pedagoških mjera.Obaviješten je Centar za socijalnu skrb i Ured državne uprave Jastrebarsko nadležan za školstvo  odmah po saznanju o događaju telefonskim putem, a nakon provedenog ispitivanja iste institucije su obaviještene pismenim putem, a one će prema svojoj nadležnosti i obavijestiti daljnje institucije. ” tvrdi Ravnateljica Sertić.

Također demantira navode da su učitelji sugerirali učenicima da o događajima unutar škole šute.

“Odgovorno tvrdim da nitko od odgovornih nije rekao učenicima da šute, tim više učitelji su poticali učenike da kažu sve što znaju, a isto tako je roditeljima na roditeljskim sastancima rečeno da razgovaraju s djecom i o bilo kojim dobivenim informacijama obavijeste školu.” kaže Ravnateljica koja nije željela otkriti koje su pedagoške mjere u pitanju.

Ravnateljica koja nije otkrila kakve su mjere u pitanju, no dotični nasilnici su se njima “pohvalili” svojim žrtvama, kažu roditelji.

“Jedan od nasilnika se unosio u lice i smijao svojoj žrtvi uz riječi da će dobiti samo ukor te što misli da je sad postigao.” govore te dodaju da se ne usude niti pomisliti kako će izgledati ostatak osnovnoškolskog obrazovanja za njihovu djecu.

Kako kažu, smatraju da nisu njihovi sinovi nisu ti koji bi se trebali prebaciti u drugu školu. Od škole očekuju takvu sankciju upravo za one dječake koji su se na najružniji mogući način iživljavali nad njihovom djecom.

 


Komentari