Odvjetnik Tina Šunjerge: ‘On je u previše lošem stanju za psihijatrijsko vještačenje’

FOTO: Pixsell / Facebook

Tinov daljnji rođak Ante Šunjerga opovrgava informacije da ga je djed odlučio izvući iz zatvora.

Dva tjedna nakon što je doživio živčani slom u šibenskom istražnom zatvoru Tin Šunjerga još je u previše lošem stanju za psihijatrijsko vještačenje, doznaje portal 100posto od njegovog odvjetnika.

„Psihijatrijsko vještačenje radi se samo u Vrapču, pa će i njega tamo prebaciti kad liječnici procijene da je u dovoljno dobrom stanju. Ne znam kad će to biti niti koliko će vještačenje trajati. Liječnici će odlučiti koliko dugo ga trebaju promatrati“, rekao je mladićev odvjetnik  Frane Baica i dodao da mladića nije kontaktirao baš nitko od njegove šire obitelji.

Odvjetnik je komentirao i navodne informacije kako je mladićev djed Željko najavio kako će učiniti sve što može da Tina izvuče iz zatvora:

„Da je to istina, ja bih za to morao znati jer bi se morao ili javiti meni ili uzeti drugog odvjetnika, a i tada bi me obavijestili da se mijenja punomoć o zastupanju“, kazao je odvjetnik Baica.

I Tinov daljnji rođak Ante Šunjerga opovrgava informacije da ga je djed odlučio izvući iz zatvora.

„Njegov djed i baka su još ovdje, nisu se vratili u Njemačku nakon pogreba Marina i supruge Silvane, ali nije točno da radi na tome da ga izvuče na slobodu. Pa svjestan je što je Tin učinio i gdje mu je mjesto. S druge strane, teško se je odreći člana obitelji i ne znači da ga ne zanima kako mu je“, rekao  je Ante Šunjerga za 100posto.

Podsjetimo, mladić iz Čiste Velike, u subotu 25. ožujka, najprije je oko 16 sati pri povratku iz polja hicem iz pištolja u glavu ubio majku Silvanu u trenutku kad je sjela za upravljač svog automobila Citroena, da bi oko 17,30 sati u garaži obiteljske kuće u Čistoj Velikoj ubio i svog oca Marina, pucnjem u potiljak sa udaljenosti od 30 centimetara.

Ubojica je nedavno iz šibenskog zatvora, zbog teškog psihičkog stanja, hitno prebačen u zatvorsku bolnicu u Svetošimunskoj u Zagrebu. Ovdje će i ostati ako mu se stanje ne popravi. Šunjergi zbog dvostrukog ubojstva prijeti maksimalna zatvorska kazna koja u Hrvatskoj iznosi 40 godina, no zasada nije sigurno hoće li uoće biti osuđen na život iza rešetaka

Dugotrajna kazna ili liječenje

Ukoliko se tijekom suđenja dokaže da je Šunjerga teško psihički bolestan i da je bio neubrojiv kada je zločine počinio, utoliko će on izbjeći zatvorsku kaznu. Umjesto nje će mu biti određeno obavezno psihijatrijsko liječenje na jednom od četriju forenzičkih odjela u Hrvatskoj.

Ti odjeli nalaze se na Ugljanu (34 kreveta), Rabu (54 kreveta), u Vrapču (70 kreveta) i Popovači (200 kreveta). Oni su 95 posto popunjeni, a ostalih pet posto kreveta mora biti prazno zbog novih pacijenata koji će, prije ili kasnije, morati biti smješteni na forenzičko psihijatrijsko liječenje.

Ako se Šunjergi bude sudilo kao punoljetnoj osobi, mogao bi biti osuđen na kaznu dugotrajnog zakona ili najviše 10 godina ako mu se bude sudilo po Zakonu o sudovima za mladež. Na sudovima za mladeš sudi se maloljetnicima i punoljetnim osobama do 21. godine, no to se može produžiti i do 23., a zatim se vodi redovit postupak ako da je počinitelj odrasla osoba.

Šunjerga sve to može izbjeći ako se utvrdi da je u trenu ubojstva bio neubrojiv. Tada će mu se suditi po odredbama Zakona o kaznenom postupku koje se odnose na duševno bolesne osobe i u tom slučaju ga neće proglasiti krivim, niti će se izreći zatvorska kazna.

“Kazna” će mu biti obavezno psihijatrijsko liječenje koje može trajati onoliko koliko procjene vještaci psihijatri. To znači da tamo može ostati doživotno, ali i da može biti pušten na slobodu nakon šest mjeseci, što je ipak malo vjerojatno.

>>> Tin Šunjerga, ubojica roditelja, za 6 mjeseci mogao bi na slobodu!

>>> Novi sablasni detalji: Prije ubojstva roditelja, Šunjerga je prijetio da će ubiti ujaka, a najavio je i samoubojstvo

>>> Teški psihički slom: Ubojica roditelja, Tin Šunjerga hitno prebačen u Zagreb

>>> Novi sablasni detalji: Prije ubojstva roditelja, Šunjerga je prijetio da će ubiti ujaka, a najavio je i samoubojstvo


Komentari