Odgojitelj Doma za azilante o ubojici iz tramvaja broj 6: ‘Ovo je grozno, pa bio mi je kao dijete, dolazio mi je doma’

Foto: Pixsell/UNHCR.org

Priča o migrantu Muhammadu S. koji je nožem ubio Sinišu V. u tramvaju broj 6 šokirala je Zagreb. O mladom Pakistancu smo pisali još u utorak, a činjenica da je od kulturnog medijatora i mladića s tužnom životnom pričom postao hladokrvni ubojica, otvorila je brojna pitanja. Što ga je navelo na taj zločin, još uvijek zna samo on, a umirovljeni karlovački socijalni radnik Rade Barbir za Jutarnji je otkrio detalje poznanstva s njim.

Naime, Barbir je radio u Domu za odgoj djece i mlade koji se brinuo o maloljetnim migrantima. Jedan od njih bio je i Muhammad, a toliko su se zbližili da ga je on zvao tata. Informacija da je ubio nekoga je šokirala Barbira. Njemu je to nepojmljivo, a ističe da je Muhammad bio miran “kao janje”.

“Posljednju poruku od njega sam dobio tog 5. listopada da ima nekih problema i da traži posao u Italiji. Još sam prokomentirao, pa kako tako dugo izbiva iz zemlje, ne bi smio kada je zatražio državljanstvo”, otkrio je Rade.

Ispričao je i kako se Muhammad nije najbolje integrirao jer nije znao jezik i nije se družio s ljudima, no imao je dobrog skrbinka. Barbir kaže i da mu se mladi azilant redovito javljao sve do proljeća ove godine što ga je jako začudilo. Otkrio je i da je patio za domom i majkom i bratom. Pakistanac je početkom koronakrize dobio otkaz u jednom restoranu, a Barbiru se povjerio da je uštedio 19 tisuća kuna koje će poslati obitelji. Rade kaže da je Muhammad bio dosta nesnalažljiv, ali ne misli da je imao nasilničkih sklonosti. Tvrdi da mu je on bio kao dijete. No slutio je da nešto nije u redu jer se ispod mirnoće nazirala potištenost.

“Nikad me nije ništa tražio, baš nikad, ali mi ga je bilo žao i uvijek sam mu pomagao. Pomogao sam mu da dođe u Klaićevu bolnicu u Zagreb iz Vinkovaca, nakon što je stradao i ostao bez potkoljenice pod vlakom. Preživio je bio užasnu traumu. Ne mogu vjerovati, ovo je grozno, pa bio mi je kao dijete, dolazio mi je doma “, izjavio je.

Barbir kaže da sad strahuje da će zbog ovoga ljaga pasti na druge migrante koji se u ovom trenutku nalaze u Hrvatskoj.

Podsjetimo, Muhammada S. se tereti da je u rujnu Sinišu V. (52) u tramvaju broj 6 u Novom Zagrebu ubio kuhinjskim nožem u vrat. Pakistanac je gotovo dva mjeseca nakon ubojstva uhićen u Italiji gdje je pobjegao na sam dan zločina.

Prema neslužbenim informacijama, mladi pakistanac stanovao je kod jedne zagrebačke obitelji, točnije kod prijateljice čiji su se roditelji sažalili nad njegovom sudbinom. Njegovi poznanici nisu mogli vjerovati kada su doznali da je uhićen, no kažu da se od početka godine družio s nekoliko starijih muškaraca.

“Zadnji put sam ga čuo dan prije nego što je nestao. Rekao je da ide na poslovni put i da će se vratiti za 10 dana. Nije, međutim, rekao ni gdje ide, ni zbog čega. Pokušavao sam ga kasnije dobiti na telefon, ali bezuspješno”, otkrio je jedan od poznanika za Jutarnji.


Komentari