ODBIO DA MU SE PROČITA ZAPISNIK: Ubojica s Kvatrića, početak suđenja čeka na slobodi

Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Prije tri mjeseca bračni par Kusalović je poginuo na Kvatriću zbog divlje vožnje Nikole Kovačevića .

Kovačević je bio prodavatelj polica osiguranja, a nekada je slovio i kao perspektivni nogometaš nižerazrednih klubova. Prije tri mjeseca 26-godišnjak je odlučio da je u redu sjesti pijan za volan i vidjeti koliko negov limeni ljubimac može “povući”. Zbog njegove divljačke vožnje poginuli su supružnici Ljiljana (61) i Aleksandar (67) Kusalović.

Zabrana upravljanja automobilom

Ubojica s Kvatrića nedavno je pušten iz istražnog zatvora nakon što je Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu dostavljeno rješenje građanskog odjela temeljem kojeg je u korist RH određen upis prava zaloga na nekretnini Kovačevićeve majke. Tako je tom vozaču, dosad već šest puta prekršajno kažnjavanom zbog pijanstva za volanom i prebrze vožnje, jamčevina omogućila da na početak suđenje na jesen dođe sa slobode.

Na snazi je i mjera zabrane upravljanja vozilom, a ako u međuvremenu prekrši uvjete jamstva, Kovačević se vraća u pritvor, a njegovi roditelji ostaju bez 550.000 kuna vrijednog stana.

“Obećavam da neću počiniti kazneno djelo ili počiniti neko teže. Ne želim iznositi obranu. Branim se šutnjom. Ne želim pročitati zapisnik niti zahtijevam da mi se isti pročita”, jedino je što je izustio Nikola Kovačević tijekom ispitivanja u tužiteljstvu te na optužnom vijeću. Tereti ga se za izazivanje prometne nesreće sa smrtnom posljedicom te za nepružanje pomoći ozljeđenima. Prijeti mu do 12 godina zatvora, a u vrijeme luđačke vožnje gdje su pješaci letjeli po cesti imao je najmanje 2,16 promila alkohola u krvi. Nesreću 11. travnja u 21.43 sati, minutu i pol koliko je vozeći se 108 kilometara na sat rušio sve pred sobom i bježao, snimilo je pet kamera. Na Audiju je pričinjeno 60.000 kuna štete.

Na druga dva vozila, onom, svećenika Kristijana Stojka koji je naletio autom na razbacane ostatke po cesti te auto urednice Klasik TV-a Marcelle Jelić u čiji je stražnji dio udario, šteta je 2200 kuna. Šteta zbog divljanja koje se nastavilo u drugim dijelovima grada procijenjen je na 19.000 kuna.

Nikog zapravo nije briga što mu je prolazilo glavom te kobne večeri ni kuda se uputio, a najmanje obitelj stradalih, koja samo želi vidjeti pravdu na djelu.

Ljiljana Kusalović poginula je na mjestu nesreće od višestrukih prijeloma, podljeva, nagnječenja pluća te svoda lubanje s oštećenjem mozga. Njezin suprug Aleksandar u bolnici se dva dana borio za život, no prijelom baze lubanje, kralježnice, ključne kosti, nagnječenje mozgovine i pluća bili su kobni. Lakše ozljede zadobila je prijateljica Kusalovićevih, Mara Sudar, a dijelovi automobila odbačeni su i na maloljetnu Paulu P.

Pokušao ga je uloviti i producent

Među svjedocima bio je i producent Siniša Reljić, koji je u to vrijeme izašao iz slastičarnice te ugledao crni Audi kako gura neko željezo koje je škripalo dok su frcale iskre.

“Pješaci su ležali na pločniku. Iz žene je liptala krv iz glave i usta, a muškarac je bio u neprirodnom položaju. Vozač iz Audija počeo je bježati pa sam potrčao za njim. Za njim je trčao još jedan mladić Max, koji me prestigao. Vozač je nakon 10 metara pao, Max se bacio na njega, a ja sam mu pomogao da ga svladamo jer se htio podići. Bio je bahat i agresivan i vikao: ‘Da li znate tko sam ja, pogriješili ste!'”,  opisao je Reljić.

U jednom od zahtjeva da mu se ukine pritvor Kovačević je naveo da je kazneno neosuđivan te da je boravak u pritvoru na njega znatno utjecao u pozitivnom smislu. Naglasio je pritom da ima dijete od 15 mjeseci te da mu je supruga studentica i da je on jedini zaposlen u obitelji.

Pet puta vozio pijan, a jednom prebrzo

Od 19. prosinca 2013. do 5. kolovoza 2015. Nikola Kovačević šest puta je prekršajno kažnjavan zbog kršenja Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Pet puta je za upravljačem uhvaćen s više od 0,5 promila, a jednom je prekoračio brzinu. Četiri mu je puta izrečena mjera zabrane upravljanja vozilom na dva do šest mjeseci, piše Jutarnji.

Dosad se naplaćao više od deset tisuća kuna novčanih kazni policiji i Prekršajnim sudovima nakon njihove pravomoćnosti. Neke kazne od ranije su mu u međuvremenu brisane iz prekršajne evidencije.

>>> ŽRTVE MAHNITOG NALETA NA KVATRIĆU: Planirali su putovanje i uživanje u mirovini

>>> UBOJICA S KVATRIĆA BIO PIJANIJI NEGO ŠTO SE MISLILO: Žrtva nesreće zavapila: ‘Prijateljica mi je umrla pred očima’

>>> PREMINULA I DRUGA ŽRTVA MAHNITOG POHODA NA KVATRIĆU: Nakon Ljiljane (61), život izgubio i njezin muž

>>> ‘ZNATE LI VI TKO SAM JA?’ Ovo je lice bahatog vozača koji je na Kvatriću ubio pješakinju i zgazio nekoliko ljudi (FOTO)


Komentari