Očekuje se poništenje osuđujuće presude Horvatinčiću: Razlog – proceduralna greška

Foto: Nikolina Vukovic Stipanicev / CROPIX

Poništena je osuđujuća presuda Horvatinčiću. Presuda je navodno poništena zbog proceduralne greške. Naime, presudu je donio pogrešan, odnosno nenadležan sud. Zbog svega, postupak bi mogao krenuti ispočetka.

Već neko vrijeme se očekuje odluka žalbenog vijeća Županijskog suda u Zadru koje treba odlučiti hoće li potvrditi ili srušiti presudu šibenskog suda koji je Tomislava Horvatinčića osudio za pomorsku nesreću u kojoj je 2011. poginuo talijanski bračni par Salpietro, no te odluke i dalje službeno nema.

No kako se doznaje sa suda, iako još nije poslan otpravak odluke, sud će odlučiti da se presuda kojom je Horvatinčić osuđen na četiri godine i deset mjeseci zatvora ukine i da se slučaj vrati na ponovno suđenje. I to ne zato što sud smatra da je sud pogrešno utvrdio činjenice ili zato što smatra da treba značajnije preinačiti izrečenu kaznu.

Prema informacijama koje je objavio Jutarnji, razlog za poništenje presude je proceduralne prirode. Horvatinčićeva obrana na ročištu održanom u rujnu pred Županijskim sudom u Zadru iznijela je novi argument za rušenje presude šibenskog suca Ivana Jurišića koji je zagrebačkog poduzetnika osudio na četiri godine i deset mjeseci zatvora.

Zbog promjena Kaznenog zakona nadležnost za djelo za koje ga se tereti sada je pod županijskim sudom, a ne općinskim, na kojem je Horvatinčić osuđen. Dakle, Općinski sud u Šibeniku trebao je prekinuti postupak, proglasiti se nenadležnim i spis predati višem sudu, kazao je odvjetnik zagrebačkog poduzetnika Branko Baica.


Najjednostavnije rečeno, prema tome je Horvatinčiću trebao suđenje dovršiti i presudu donijeti Županijski sud u Šibeniku.

Komentari

loading...
-->