Objavljeni detalji o ubojstvu vlasnika prve privatne banke u Jugoslaviji: Ispaljeno je dvadesetak metaka iz automatskog pištolja i pištolja

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je optužnicu protiv 50-godišnjeg Tomislava Viktora Base tereteći ga pritom za ubojstvo bankara Ibrahima Dedića, počinjeno u Zagrebu 1999. godine.

Ne navodeći identitet okrivljenika ni žrtve, zagrebački ŽDO u priopćenju objavljenom u četvrtak naveo je da je zbog počinjenja ubojstva podigao optužnicu protiv 50-godišnjaka s hrvatskim, nizozemskim i švicarskim državljanstvom.

U optužnici se okrivljeniku na teret stavlja da je 3. srpnja 1999. oko 22.30 sati u Zagrebu, zajedno s još jednom osobom neutvrđenog identiteta, a sukladno zajedničkom prethodnom dogovoru u nakani da liše života oštećenika, pričekao oštećenikov dolazak u zgradu u Ivekovićevoj ulici broj 17 u kojoj je stanovao.

Nakon što je oštećenik ušao u zgradu, tereti ih se da su ispalili u oštećenika dvadesetak streljiva iz automatskog pištolja i iz pištolja, piše Jutarnji.

Oštećenik je zadobio niz strijelnih ozljeda glave i tijela koje su dovele do smrtnog ishoda.

U optužnici je također predloženo da se protiv okrivljenika produlji istražni zatvor zbog opasnosti od bijega.

Basu je policija uhitila 30. siječnja ove godine, a čekala je nekoliko godina da iz inozemstva dođe u Hrvatsku kako bi potvrdila svoju sumnju da je na zagrebačkoj Peščenici ubio bankara Dedića – uhićen je par dana nakon što je u Hrvatsku došao u posjet rodbini.

Komentari