OBITELJSKO NASILJE: Partneri ubiju čak 45 žena godišnje, a njih 30 svakog dana pretrpi fizički napad

Foto: Wikimedia Commons

Obiteljsko nasilje učestala je pojava, i bez obzira na to najdeblji kraj izvlače žrtve.

Zagreb je ponovo pogodio stravičan slučaj obiteljskog nasilja. U Španskom u ulici Drage Gervaisa muškarac (75) hladnim oružjem napao je suprugu (69) i njenu majku. Žena je podlegla teškim ozljedama, a napadač i punica nalaze se u bolnici s lakšim ozljedama.

Ovo, nažalost, nije izoliran slučaj, a mnoga maltretiranja, što psihička, što fizička često puta ostanu neprijavljena dok se ne dogodi najgore. Žrtve šute iz nekoliko razloga, a baš ni zbog jednog ih se ne može kriviti za ono što prolaze ili su prolazile.

Najčešći razlozi su:

  • strah od počinitelja
  • dugi sudski procesi
  • niske kazne za počinitelje
  • nepovjerenje u nadležne institucije
  • strah da im nitko neće vjerovati
  • strah da će ih netko okrivljavati za proživljeno iskustvo
  • osjećaj krivnje i odgovornosti
  • u najviše slučajeva nasilnici u žrtvi bliske osobe i zato je odluka o prijavljivanju još teža

Baš zbog ovih razloga na svaki prijavljeni slučaj obiteljskog nasilja dolazi njih deset koji ostaju neprijavljeni.

Svakog dana više od 30 žena pretrpi fizičko nasilje

Službeni podaci policije govore da je prema Zakonu o zaštiti od obiteljskog nasilja od 2003. godine, kada je donesen, svake godine prijavljeno između 11.500 i 17.500 počinitelja, a broj žrtava kreće se od 15.500 do 22.200, od čega su žene žrtve u 64 do 71 posto slučajeva. Što se tiče nasilničkog ponašanja u obitelji, godišnej se prijavi između 1400 i 2000 kaznenih djela, pri čemuje oštećeno između 1500 i 2100 osoba, žene su žrtve u 75 do 80 posto slučajeva.

Broj ubijenih žena na godinu zabrinjavajuće je visok, naime, on se kreće između 22 i 45, a u 20 do 65 posto slučajeva počinitelji su bili njihovi sadašnji ili bivši partneri. Statistika govori da partneri svakih 28 dana ubiju jednu ženu, a svakog dana više od 30 žena pretrpi neki oblik fizičkog nasilja od strane sadašnjeg ili bivšeg partnera.

Podsjećamo, početkom siječnja 2016. godine u Španskom se dogodila još jedna ovakva tragedija. Tada je počinitelj ubio četverogodišnju djevojčicu, ranio staricu, a naposljetku ubio i sebe.

>>> NOVI DETALJI TRAGEDIJE U ŠPANSKOM: Ubio četverogodišnju djevojčicu, a ranio stariju osobu!

Skloništa za žrtve

U Hrvatskoj ne postoji dobra strategija suzbjanja obiteljskog nasilja, kao ni kažnjavana počinitelja koj često dobivaju minimalne kazne, a žene koje ne prijave nasilje odmah, a ono se događa pred očima djece, mogu se sumnjičiti kao suučesnici. Ne mari se tada da nasilnika nisu prijavile zbog straha…

U Zagrebu, glavnom gradu i metropoli, kako ga neki vole nazivati, postoji samo pet skloništa za žrtve nasilja.

Autonomna ženska kuća Zagreb: 

Pruža podršku i pomoć ženama i njihovoj djeci koje/i su preživjeli nasilje; besplatne pravne i psihološke savjete; emocionalnu podršku ženama; osigurava siguran smještaj ženama i njihovoj djeci žrtvama nasilja.

Njihov broj telefona, putem kojeg žrtve mogu dogovoriti smještaj je 0800 55 44, a mail je [email protected].

Ženska pomoć sada – SOS Telefon za žene i djecu žrtve nasilja:

Žrtvama nasilja i njihovoj djeci pruža se besplatna pravna i psihosocijalna pomoć pruža pomoć i podršku žrtvama nasilja smještajem u Prihvatni centar, pruža pravnu i psihološku pomoć žrtvama nasilja putem SOS telefonske linije te savjetovališta uz prethodni telefonski dogovor.

Radno vrijeme: SOS telefon dostupan je svaki dan od 00.00 do 24.00 sata.Smještaj se može osigurati temeljem osobnog zahtjeva putem telefona, posredstvom nadležnog Centra za socijalnu skrb ili policije.

Žrtve ih mogu nazvati besplatan broj: 0800 655 222 ili na 4655-222

Caritas Zagrebačke nadbiskupije

Žrtvama nasilja u obitelji Caritas Zagrebačke nadbiskupije pruža usluge skrbi izvan vlastite obitelji u okviru usluga privremenog smještaja djece i odraslih osoba žrtava obiteljskog nasilja. Smještaj se može osigurati temeljem osobnog zahtjeva putem telefona, posredstvom nadležnog Centra za socijalnu skrb ili policije.

Njihovi brojevi su 3668-822 i 3016-274

Dom za djecu i odrasle – žrtve obiteljskog nasilja „Duga – Zagreb“

Dom zapošljava stručni tim koji se sastoji od dvije socijalne radnice, dvije psihologinje i pravnika čiji je rad organiziran smjenski od 8.00 do 21.00 sat, uz dežurstva tijekom vikenda i noći. Stručni tim moguće je kontaktirati od 8.00 do 21.00 sat na telefon broj 01/3831-770 ili fax broj 01/3830-500. Smještaj se može osigurati posredstvom nadležnog Centra za socijalnu skrb ili policije čije službene osobe imaju 24-satni kontakt s dežurnom osobom iz Doma.

SOS DJEČIJE SELO HRVATSKA

SOS Dječje selo Hrvatska nudi sklonište za djecu gdje su djeca zaštićena od nasilja, zanemarivanja i eksploatacije. Njih se može dobiti na broju 461 0066.

>>> KRVAVI POHOD NOŽEM: Žena podlegla ozljedama i umrla u bolnici


Komentari