NOVO O MATEJU Detektiv koji je ‘odradio’ Zemunski klan i Đinđića spominje gliser u Savi i dvije stvari kao ključ rješenja

Screenshot: Youtube

U želji razjašnjenja misterioznog nestanka Splićanina sa zagrebačkom adresom Mateja Periša (27), za mišljenje su nerijetko upitani i umirovljeni policijski službenici zapamćeni po profesionalnom i savjesnom radu.

Jedan od njih je i beogradski umirovljeni policijski pukovnik (a sada vlasnik detektivske agencije “Mikro”), 69-godišnji Mile Novaković.

Kako piše Slobodna Dalmacija, Novaković je u srpskoj policiji radio trideset godina, a u karijeri je čak dogurao i do načelnika tamošnje krim-policije.

Zapamćen je po vodstvu operativne grupe “Poskok”, koja je 2000. godine uhitila članove Zemunskog klana (najveća i jedna od najnemilosrdnijih kriminalnih grupa na Balkanu), a 2003. bio je jedan od vodećih operativaca akcije “Sablja” potaknuta ubojstvom srpskog premijera Zorana Đinđića.

Moramo čekati

Iako je prošao sve i svašta, kako je rekao Slobodnoj Dalmaciji, Matejev slučaj jedan je od najtežih i najzamršenijih koje prati.

“Slučaj ne pratim aktivno jer nemam sve podatke kao dok sam bio policijski rukovoditelj. Ne znam što bih vam rekao osim da moramo čekati. Nažalost, mislim da moji kolege policajci nemaju nikakvu drugu opciju, nego da mladića traže u rijeci i da čekaju da se temperatura vode podigne i da pokušaju pronaći tijelo. Ovdje je rijeka brza, hladna i nije nemoguće da se tijelo pronađe na Đerdapu. Neću sahranjivati mladića, ali ja ne mogu ništa drugo zaključiti nakon toliko dana intenzivne potrage”, rekao je Novaković za Slobodnu Dalmaciju.

Kao umirovljeni policajac, a danas privatni detektiv, rekao je Slobodnoj kako Matejevom ocu koji ustrajno traži svojeg sina “ne treba detektivska agencija niti neki privatni odvjetnici da ubrzaju ili doznaju istinu jer se na slučaju nestanka njegova sina radi svim snagama i sredstvima”. Zaključuje kako je Srbiji u interesu uspješno okončati potragu.

“Neću griješiti dušu, ja ne znam što su sve moji kolege utvrdili niti želim naknadno soliti pamet, ali ključ rješenja ovog misterija su Periševi kontakti u Beogradu te njegovi prijatelji s kojima je došao i ovdje boravio”, oprezno je analizirao Novaković za Slobodnu.

Čekao nekoga s gliserom?

Tako je ustvrdio da je najlakše reći kako je Matej bio drogiran, ali se i zapitao zar ne bi onda bili drogirani i oni koji su s njim dijelili stol.

“A opet, njegovo trčanje nije ciljano, nego besciljno i moguće je da je bio drogiran, čak i vrlo izvjesno. Da netko na ovu beogradsku hladnoću iziđe u kratkoj majici, da trči naprijed pa se vraća, to meni nije uobičajeno ponašanje. Mi do danas ne znamo čime je ono uvjetovano. Je li se on išao s nekim naći jer je imao dogovor, je li išao nešto kupiti pa se onda namjeravao vratiti u noćni klub, to još nije rasvijetljeno. Možda se spuštao stepenicama prema rijeci Savi kako bi nekoga pričekao da dođe gliserom ili nekim drugim plovilom po njega ili da on nekoga dočeka ili nešto preuzme. Ne znam, stvarno. Volio bih da to znaju moji kolege i siguran sam da to utvrđuju. A zašto to ide toliko sporo, teško mi je reći”, podijelio je Novaković za Slobodnu nekoliko mogućih smjerova događaja u noći nestanka.

Iako je naglasio da su Matejevi kontakti u Beogradu ključ, Novaković nije htio ulaziti u to kada su njegovi prijatelji prijavili nestanak.

Ipak, ocijenio je čudnim da su reagirali tek po izlasku iz kluba Gotik, prema iznajmljenom stanu u Veterniku-

“To je par sati u kojima se nisu upitali – pa dobro, gdje je moj prijatelj? Ako je išao s nekom djevojkom… Znam ja i za ženske i te šeme, ali se to, koliko ja znam, uvijek kaže prijateljima. Možda ne s kim se ide, ali gdje se ide, na koju adresu, to sigurno”, zaključio je Novaković za Slobodnu Dalmaciju.

 

 

Komentari