NOVI STRAVIČNI DETALJI: Uselio s djevojkom u stan u kojem je čuvao majčin leš

Photo: Robert Anic/PIXSELL

Kostur je bio prekriven plahtom i paučinom.

Zagreb potresa stravičan slučaj s Trešnjevke. Tibor Novak, bivši upravitelj jednom porečkog hotela, četiri je godine u stanu živio s majčinim lešom. Inspektori postavljaju mnoga pitanja, a najbitnije je kako nitko nije prije otkrio da se u stanu u Brozovoj ulici nalazi raspadnuto tijelo Adele Novak. Njezini ostaci pronađeni su u četvtak prekriveni plahtom i paučinom.

Što je rekao u iskazu?

Čini se da je prilikom svog iskaza igrao na “kartu sažaljenja”.

“Moja majka je u jesen 2012. slomila kuk, a nakon nekoliko dana u bolnici, poslana je na kućnu njegu u stan u kojem sam s njom živio samo ja. Otac je preminuo 2006. te se iza njega još vodila ostavinska rasprava, a ja sam se nakon propasti hotela, kojem sam bio na čelu od 1999., iz Poreča te godine vratio u Zagreb”, započeo je svoj iskaz.

Tibor tvrdi kako je do stravičnog događaja došlo jer je financijski propao, osim toga, kazao je i da se o majci prikovanoj za krevet savjesno brinuo. Naime, tvrdi kako joj je svaki dan u krevet donosio hranu i čaj te da je ona uskoro trebala u toplice na rehabilitaciju.

Jedne večeri on je ostao prespavati kod prijatelja, a kada se vratio u stan dočekalo ga je beživotno majčino tijelo. Kazao je da je bio u šoku i da se prepao, a novaca za pogreb nije imao.

Vrijeme je odmicalo, on je čuvao stravičnu tajnu

Adelin sin tvrdi da mu je smrt teško pala te da je pokušao što manje vremena provoditi u stanu.

“Razmišljao sam što da napravim, a vrijeme je prolazilo. Prvo dan, pa nekoliko dana, pa dva tjedna. Tijelo sam u spavaćoj sobi prekrio plahtom. Kako je vrijeme odmicalo, sve mi je blesavije bilo da prijavim njezinu smrt, bojao sam se kako ću policiji objasniti da nisam odmah prijavio”, ispričao je Novak.

Kako bi osigurao da nitko ne sazna za leš u njegovom stanu, na vrata majčine sobe navukao je ormar. Sve teže je podnosio činjenicu da živi s lešom svoje majke pa se odselio u unajmljeni stan na Jarunu no kada je ostao bez novaca vratio se u stan u Brozovoj.

Spomenuo je da smrad nije osjetio, ali i da je zbog neimaštine živio u katastrofalnim uvjetima.

“Isključili su mi grijanje pa sam sam na štednjaku kuhao vodu. U nekoliko navrata razmišljao sam o suicidu”, rekao je Novak, koji je povremeno obavljano poslove jer je bio stručnjak za hotelijerstvo.

Prije nekoliko godina sudjelovao je u izradi programa kojeg su financirali EU fondovi, tada je zaradio 7000 kuna. Nekoliko mjeseci živio je i u Varaždinu s djevojkom, ali nakon prekida vratio se u Zagreb.

Odležao u zatvoru

Novak je od polovice 2013. do polovice 2014. godine odležao zatvorsku kaznu na koju je bio osuđen deset godina prije. Optužen je za financijske malverzacije u turizmu zbog kojih je u lipnju 2013. pozvan na odsluženje desetomjesečne kazne.

Iz zatvora je došao ravno u stan u Brozovoj, a prošle godine je završila ostavinska rasprava oko imovine njegova oca. Tada je naslijedio jednu garažu i jednu straćaru na Cresu, gdje je proveo ljeto prošle godine, trudeći se obnoviti objekt.

Uspio je prodati tu kuću, a tim novcem počeo je renovirati stan na Trešnjevci koji je uključivao i mijenjanje pločica. Tada je na vrata majčine sobe stavio i lokot kako bi bio siguran da nitko od radnika neće otkriti stravičnu tajnu. U jednom trenu započeo je i novu vezu, a s tom djevojkom doselio se u stan.

“Ona me jednom upitala što se nalazi u toj sobi, koja je stalno zatvorena, a ja sam joj rekao da je ta soba puna derutnih stvari, da nikada u nju ne ulazim i da je jednom planiram očistiti i renovirati”, ispričao je Novak.

Razrađena priča

Iako su susjedi nekoliko puta posumnjali da se nešto događa, nisu čovjeka mogli ni za što optužiti.

Za one koji su se raspitivali o njegovoj majci imao je spremnu priču da je umrla te da je pokopana u obiteljskoj grobnici u Đurđevcu. Cijela farsa počela je propadati prošle godine kada su se iz HZZO-a počeli raspitivai o njegovoj majci. Naime, doznake za liječenje na kojem je Adela trebala biti, nisu valjale.

Tibor je tada, u strahu da se sve ne otkrije, krivotvorio smrtovnicu koji je pokazao i policajcima koji su došli u provjeru zbog sumnjivih doznaka. Policijski službenici tada su posumnjali u autentičnost dokumenta i počeli postavljati sve više pitanja, naposljetku su došli do šokantnog otrkića.

Novaka na kraju terete za krivotvorenje smrtovnice, a i kazneno je prijavljen zbog krivotvorenja dokumentacije. Osim toga na teret mu se stavlja i narušavanje mira pokojnika te ostavljanje bliske osobe u teškom položaju.

Policija je u subotu službeno potvrdila da je Tibor Novak prijavljen nadležnom Državnom odvjetništvu.

Čekaju se nalazi vještaka

Adelini posmrtni ostaci prevezeni su na Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku na Šalati, ali još se ne zna hoće li se moći utvrditi točan uzrok smrti s obzirom na stanje raspadnutosti tijela. Nepoznanica je i kada posmrtni ostaci biti pokopani kao i tko će pogreb platiti.

Po onome što su dosad ustanovili, Tibor nije dizao novac s majčinog računa jer nije imao punomoć. Susjedi tvrde da su na račun sjedale ovrhe zbog neplaćenih računa, a Elektra je isključivala i uključivala struju nekoliko puta, piše Jutarnji. 

>>> OD ŽENE JE OSTAO SAMO KOSTUR: Preko mrtve majke prebacio plahtu i otvorio prozore kako se smrad ne bi osjetio

>>> HOROR U ZAGREBU: Četiri godine majčin leš držao u stanu


Komentari