NOVA AKCIJA USKOK-a: Zbog dilanja informacijama priveli bivšeg inspektora i poduzetnika

Ilustracija (Foto: Goran Mehkek / CROPIX

USKOK i osječka služba PNUSKOK-a u utorak su zbog sumnji u dilanje povlaštenih policijskih informacija počeli akciju protiv umirovljenog inspektora PU osječko-baranjske i poduzetnika Drage Tadića.

“Koliko je meni poznato, Drago Tadić je bio sam na razgovoru i potom pušten, nije uhićen. Ne znam točno o čemu se radi, jer sam trenutno u Zagrebu, a ne u Osijeku, ali znam da neće biti zadržan”, rekao je Tadićev odvjetnik Zdravko Dumančić za Večernji list.

USKOK sumnjiči umirovljenog policajca da je u vrijeme dok je bio aktivan u službi dostavljao Tadiću informacije koje su mu bile zanimljive i potrebne, a koje su se odnosile na eventualne policijske istražne radnje protiv njega.

Zlouporaba položaja i ovlasti

Iz Ravnateljstva policije oglasili su se priopćenjem. “Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (Služba Osijek), u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, proveli su kriminalističko istraživanje nad dvojicom 61-godišnjaka, od kojih je jedan bio policijski službenik. Sumnjiče se za kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti, poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti te primanja i davanja mita.

Sumnja se da je 61-godišnjak, tada policijski službenik (sada u mirovini), a koji je bio zaposlen u Službi za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta u Osijeku, počinio kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti i primanja mita. U razdoblju od listopada 2018. do 25. studenog 2020. godine, u nakani pribavljanja materijalne koristi, a nakon što je s osumnjičenim 61-godišnjakom uspostavio prijateljski odnos i ostvario više telefonskih kontakata i osobnih susreta, na poticaj tog 61-godišnjaka iskoristio je svoj položaj i ovlasti za pribavljanje informacija i podataka o pojedinim osobama, predmetima i istraživanjima, kao i za pristup službenim dokumentima ustrojstvene jedinice u kojoj je zaposlen. Naime, drugi 61-godišnjak je ranije bio predmet kriminalističkih istraživanja Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, a cilj mu je bio dobivanje informacija o izvidima koje provodi policija i državno odvjetništvo”.

Dostavio mu dokumentaciju

“Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno kako je osumnjičeni policijski službenik tijekom 2018., 2019. i 2020. godine, u više navrata ostvario telefonsku komunikaciju sa 61-godišnjim osumnjičenikom te su se i u nekoliko navrata i sastali na području Bosne i Hercegovine te Osječko-baranjske županije i to čak u vrijeme dok je za 61-godišnjakom bila raspisana tjeralica i dok je bio u bijegu. Također mu je dostavio službenu dokumentaciju tj. posebno izvješće koje se dostavlja nadležnom državnom odvjetništvu. Tijekom komunikacije porukama dojavljivao mu je razne informacije o tijeku kriminalističkih istraživanja te mu je dostavljao podatke i o drugim osobama protiv kojih je policija podnosila prijave ili provodila izvide, a obavljao je za njega i razne provjere. Za obavljene provjere i dostavljene informacije osumnjičeni 61-godišnjak je kupio građevinski materijal za osumnjičenog policijskog službenika, a osigurao je i zaposlenje članova njegove obitelji, te dobivanje hladnjaka.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policijski službenici su osumnjičenike predali pritvorskom nadzorniku, a kaznenu prijavu su dostavili Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta”.

Oglasio se i USKOK

USKOK je u svom priopćenju naveo kako je na temelju kaznene prijave PNUSKOK-a, donio rješenje o provođenju istrage protiv dvojice hrvatskih državljana (1961., 1961.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti te primanja i davanja mita.

“Osnovano se sumnja da je I. okr., kao policijski službenik PNUSKOK-a, Službe za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Osijek, u razdoblju od listopada 2018. do 25. studenoga 2020. u Osječko-baranjskoj županiji i Bosni i Hercegovini, znajući za postojanje interesa II. okr. za podacima i službenim dokumentima o aktualnim kriminalističkim istraživanjima, a naročito podacima da li se protiv njega i iz kojeg razloga provode kriminalistička istraživanja, na zahtjev II. okr., ali i bez posebnog zahtjeva, uz obećanu naknadu i drugu materijalnu korist, u više navrata vršio provjere radi pribavljanja navedenih podataka, nakon čega je redovito izvještavao II. okr. o rezultatima tih provjera”.

Traže pritvor za jednog okrivljenika

“Tako je I. okr. obavještavao II. okr. da li se i iz kojeg razloga nad njim ili osobama od njegovog interesa provode kriminalistička istraživanja, te je na njegovo traženje obavio provjeru za jedan telefonski broj i osobu radi utvrđivanja da li ima kontakte s pojedinim drugim osobama. Također mu je dostavljao službenu dokumentaciju PNUSKOK-a u vezi provođenja izvida vezanih za trgovačko društvo povezano s II. okrivljenim. Pritom je I. okr. bio svjestan da se radi o podacima tajnog karaktera.

Za navedeno je II. okr. nagradio I. okr. kupnjom građevinskog materijala, a osigurao je i zaposlenje članova njegove obitelji, te dobivanje kućanskog aparata. USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Osijeku predložio određivanje istražnog zatvora protiv jednog okrivljenika”.

Komentari