NITKO NIJE PRIMIJETIO? Općinska referentica godinama potkradala proračun, ukrala skoro milijun kuna

Građani sentimentalni oko odlaska kune (Foto: Tom Dubravec / CROPIX)

Nakon provedene istrage pred Županijskim sudom u Zagrebu, Uskok je podigao optužnicu protiv 50-godišnje općinske referentice zbog počinjenja kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti te krivotvorenja isprave. Naime, referenticu se tereti da je nezakonito prisvojila oko milijun kuna novca Općine, stoji u Uskokovoj optužnici.

Prema optužnici, referentica koja je djelovala u odjelu za upravne djelatnosti, čitavih je 11 godina, od kolovoza 2008. do listopada 2019. godine, uzimala općinski novac, a bila je zadužena za isplate socijalne pomoći te potpora poljoprivrednicima.

“Sa žiro računa Općine putem elektroničkog bankarstva kroz ukupno 1789 različitih transakcija isplaćivala je novac na veći broj svojih osobnih tekućih računa u različitim bankama. Potom je prepravljala izvatke i neistinito navodila da su isplate izvršene u korist različitih fizičkih i pravnih osoba sa svrhom raznih oblika subvencioniranja, naknada i pomoći. Nakon toga, izvatke je predavala u računovodstvo Općine radi knjiženja, iako je znala da njihov sadržaj ne odgovara istini. Na opisani način okrivljenica si je na štetu proračuna Općine Generalski stol pribavila nepripadnu imovinsku korist od najmanje 974.083,40 kuna”, navodi Uskok.

Prijeti joj zatvor

Referentici prijeti višegodišnji zatvor jer je optužena za zloporabu položaja i krivotvorenje službenih dokumenata, a ako joj se dokaže krivnja, s kamatama će općini morati vratiti više od milijun kuna.


Komentari