Neslavni vikend rekorderi sa zagrebačkih prometnica: Policija registrirala čak 64 alkoholizirana vozača, ovog vikenda nije bilo pozitivnih na droge

Policija (Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX)

Tijekom vikenda od 6. do 8. svibnja 2022. godine na području Policijske uprave zagrebačke provedena je preventivno represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača na suzbijanju činjenja najtežih prometnih prekršaja kao što su prekršaji vožnje pod utjecajem alkohola, droga, prekoračenja dopuštene brzine, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela, upravljanje vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom te drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.

U vrijeme provođenja akcije utvrđeno je ukupno 654 prometna prekršaja, od čega 64 prekršaja vozača s alkoholom, zatim 226 prekršaja nepropisne brzine, 89 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 58 prekršaja nepropisne uporabe mobitela, sedam prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, 10 prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom i 200 ostalih prekršaja.

Najveća zabilježena koncentracija alkohola

U petak, 6. svibnja 2022. godine oko 23.40 sati u Zagrebu u Korčulanskoj ulici 43-godišnjak je upravljao osobnim automobilom  zagrebačkih registarskih oznaka te sudjelovao u prometnoj nesreći u kojoj je nastala materijalna šteta.

Naknadnom provjerom utvrđeno je da je 43-godišnjak upravljao osobnim automobilom  pod utjecajem alkohola od 2,68 g/kg u organizmu.  Vozač je  smješten u Jedinicu za zadržavanje i prepratu do prestanka djelovanja alkohola nakon čega je uhićen i priveden na Općinski prekršajni sud u Zagrebu. Proglašen je krivim te mu je izrečena novčana kazna u iznosu od 16.500 kuna kao i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom B kategorije u trajanju od devet mjeseci.

U subotu, 7. svibnja 2022. godine oko 23.15 sati u Svetoj Nedelji 47-godišnjak je upravljao je osobnim automobilom marke zagrebačkih registarskih oznaka dok je u krvi imao 2,68 g/kg alkohola, a kretao se kolnikom Ulice Marka Marulića u smjeru jugoistoka. Vozač nije prilagodio brzinu kretanja stanju i uvjetima na cesti iz kojeg razloga nije pravovremeno zaustavio svoje vozilo nakon izlaska iz lijevog preglednog zavoja te je naletio na osobni automobil zagrebačkih registarskih oznaka koji je u trenutku prometne nesreće bio parkiran uz južni rub kolnika Ulice Marka Marulića.

Istoga dana, oko 00.40 sati 39-godišnjakinja je upravljala osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka, a kretala se kolnikom Ulice Ante Topića Mimare u smjeru istoka. Kontrolom vozila i vozača kod raskrižja s Ulicom Milivoja Matošeca utvrđeno je da vozilom upravlja pod utjecajem alkohola od 1,44 g/kg. Vozačici je oduzeta vozačka dozvola na rok od 12 sati, nakon čega je isključena iz prometa.

Nema pozitivnih na droge
 
Tijekom provedbe akcije, po prekršajima vožnje pod utjecajem opojnih droga, sukladno čl. 199. st.1. i čl. 282. st. 10. ZSPC-a, testirano je ukupno devet osoba – test negativan.

Od 64 prekršaja vozača s alkoholom u krvi, kod 12 vozača (18,8 %) alkotestiranjem utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg, i evidentirano je 10 mladih vozača (15,6%) kojima je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.

Prilikom provođenja akcije, osam osoba je smješteno u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola i tri osobe su uhićene te privedene na Prekršajni sud radi žurnog prekršajnog postupka.


Komentari