Nepoznati počinitelj u samom centru opljačkao 79-godišnjakinju: PUZ izdao savjete za sprječavanje ove vrste napada!

Foto: PUZ

Jučer oko 14.30 sati na području Centra u Ulici Mlinovi, na ulici je nepoznati počinitelj došao do 79-godišnjakinje te joj s vrata strgnuo nakit. Materijalna šteta je zasad neutvrđena.

Otimanju skupocjenog nakita, torbice, mobitela, novčanika prethodi stvorena “prigoda” odnosno situacija koja pogoduje toj vrsti kaznenog djela. Obično se dvojica ili više počinitelja pretvaraju u “slučajnog prolaznika”, a u stvarnosti vrebaju priliku i čekaju prigodu da naiđe neka osoba – potencijalna za ostvarenje drske krađe. Namjera je da se žrtva presretne ili zaskoči, te da joj se silovito otme uočeni predmet i hitro nestane, pri čemu općenito izbjegavaju situaciju borbe zbog vlastite nesigurnosti.

Obično se odvaže naglo i neprimjetno približiti na udaljenost koja im omogućava drsko otimanje torbice, kidanju nakita ili drskoj krađi nekog drugog predmeta, a nakon čega se daju u bijeg. Način počinjenja bude iznenadan i neočekivan, tako da se žrtva ne uspije ni snaći kada se počinitelj dadne u bijeg sa plijenom. Zbog takvog impulzivnog efekta, prepadnuta se žrtva kasnije obično ne može sjetiti osobnog opisa napadača, detalja događaja i pravca kretanja odnosno bijega počinitelja.

Bitni čimbenik počinjenja jest iznenađenje, te izbjegavanje izravnog sukoba s oštećenim, a sam čin se često pomno i ne planira.

Riječ je o tipično „velegradskom deliktu“ koji se uobičajeno čini na javnim mjestima od parkova, parkinga, ulica, haustora, pothodnika, groblja, autobusnih stajališta, pa do javnih wc-a, kolodvora, podzemnih garaža…

PUZ je iz tog razloga izdao upute za sprječavanje ove vrste napada:

pokušajte izbjegavati osamu i mjesta na kojima nema čestih prolaznika i vremena kada je frekvencija prolazaka mala

hodajte u društvu, to ponekad može biti otegotna okolnost počinitelju, kojeg će možda odvratiti od prvotne namjere

pokušajte preventivno promišljati o tome da li bi mogli biti moguća meta napadača

u slučaju počinjenja drske krađe pokušajte zapamtiti što više detalja o događaju odnosno počinitelju


Komentari