NEĆE MOĆI OVE NOĆI: Probao provaliti u kuću na Maksimiru, nije se nadao da će nabasati na 18-godišnjeg ukućana

Ilustracija: Pixabay

U utorak, 12. siječnja oko 3.35 sati na Maksimiru se zamalo dogodila drska pljačka, no kradljivac je zaustavljen, pa je sve ostalo samo na pokušaju, javlja Policijska uprava zagrebačka. U Ulici Rebar je 38-godišnji državljanin Bosne i Hercegovine pokušao provaliti u obiteljsku kuću 49-godišnjaka. Dok je provaljivao, zatekao ga je 18-godišnji ukućanin i zadržao do dolaska policije. Osumnjičeni je priveden u službene prostorije i sad mu slijedi kriminalističko istraživanje.

Kako se zaštititi od provala?

Zapamtite da ni najbolje brave nisu učinkovite ako ih ne zaključavate.

Na ulazna vrata ugradite dvije različite cilindrične brave s tim da uložak brave bude u ravnini vanjske plohe vrata.

Po mogućnosti na vrata stana postavite sigurnosni lančiće, širokokokutnu špijunku i interfonski uređaj.

Noću zaključavajte ulazna vrata zgrade, stana ili kuće i kad ste unutra. Sjetite se otvorenog prozora ili balkonskih vrata

Vrijedne predmete ne ostavljajte i ne držite u neposrednoj blizini prozora i vrata.

Neposredno uz kuću ne ostavljajte predmete koji omogućuju lakše penjanje (skale ili sanduci).

Lako dostupna podrumska, garažna i vrata priručnih ostava osigurajte roletama sa osiguračem ili željeznim rešetkama.

Ne držite novac i dragocjenosti u posudama na kuhinjskim policama, pod jastukom, među rubljem i sl. Lopovi znaju da ondje treba tražiti.

Zapišite tvorničke brojeve(identifikacijske oznake) vrijednih tehničkih aparata i predmeta, a nakit, slike i slične predmete fotografirajte – popis i fotografije čuvajte na skrovitom mjestu.

Kada napuštate stan i ostavljate ga bez ukućana obavezno zaključavajte protuprovalna vrata – ne povlačite ih, to nije dovoljno.

Mogućnost da ukradene predmete dobijete natrag veće su ako ste u stanju precizno ih opisati. Zapišite tvorničke brojeve (identifikacijske oznake) vrednijih tehničkih aparata i predmeta, a nakit, krzno, slike i slične predmete fotografirajte – popis i fotografije čuvajte na skrovitom mjestu.

Komentari

loading...