NE NASJEDAJTE Prevaranti obećavaju zaradu pa se spoje na vaše računalo i ukradu novac, policija objavila upozorenje

Foto: Pixabay

S obzirom na to da je u posljednje vrijeme zabilježeno nekoliko slučajeva investicijskih prevara, policija je pozvala građane na oprez. Prevare se događaju online, a kriminalci oštećenima obećavaju brzu i višestruku zaradu na vrijednosti kriptovaluta kako bi se domogli novca.

Kriminalne skupine iz inozemstva žrtvama se predstavljaju kao legitimna trgovačka društva. Ono što su iz policije otkrili jest da se kriminalci često putem legitimnih aplikacija za udaljeni pristup računalima, poput aplikacije AnyDesk, spajaju na računalo oštećenika uz njihov pristanak i putem internetskog bankarstva prebacuju novac s njihovih računa na račune otvorene na internetskim mjenjačnicama kriptovaluta.

Potom prevaranti novca konvertiraju u kriptovalute, najčešće bitcoine, te ih prenose na račune pod njihovim nadzorom pa oštećenici tako ostaju bez novca. U nekim slučajevima radi se i o više desetaka tisuća eura.

Slijedom toga, policija savjetuje građanima da uvijek traže nepristrani financijski savjet prije nego što daju novac ili ulože novčana sredstva, da odbiju nenajavljene pozive o mogućnostima ulaganja te da budu sumnjičavi prema ponudama koje obećavaju sigurnu investiciju, zajamčene povrate i veliku dobit.

Onima koji su doživjeli već prevaru na internetu, policija poručuje da se čuvaju budućih prevara jer su meta kriminalcima. Građane koji smatraju da su oštećeni kaznenim djelom pozivaju da im se obrate.


Komentari