Nastavak drame: Otela mu bolesnu kćerku, posljednji put viđena u Esplanadi u sobi 227

FOTO: Facebook/ PicMonkey

Očajni otac još uvijek ne zna gdje mu je dijete.

Prije desetak dana prenjeli smo apel očajnog oca koji moli građane da mu jave ukoliko vide ženu koja mu je otela bolesno dijete. Ona je majka djevojčice, pati od psihičkog poremećaja i poznata je prevarantica. Drama se sada nastavlja…

>>> JESTE LI JE VIDJELI? Posljednji put viđena u Zagrebu: Prevarantica iz Siska otela dijete (1) s ozbiljnim zdravstvenim problemima

“Moja oteta jednogodišnja kći Aurelia Mitra viđena je sa svojom majkom Anikom de Vilerom u Zagrebu. Do jučer su bile smještene u hotelu “Esplanade” u sobi 227, kažu mi poznanici.

Zagrebačka policija je obaviještena jer je odvođenje djeteta preko granice unatoč zabrani suda s Malte kazneno djelo i prema hrvatskom zakonu”, rekao je Andreas Wil Gerdes, njemački državljanin koji živi na Malti i koji traži svoje dijete od veljače, kada ga je uzela njegova bivša partnerica.

Obiteljski sud na Malti, gdje su otac djeteta i Anika de Vilera (36), inače hrvatska državljanka iz Siska, utvrđivali skrbništvo, obavijestio je socijalnu službu da je djevojčica odvedena izvan granica države, iako su oni to zabranili. 

Zabrana putovanja za djevojčicu Aureliju Mitru stupila je na snagu, što zbog sudskog procesa, tijekom kojeg je može zatražiti bilo tko od roditelja, što zbog izričite liječničke zabrane putovanja zbog dijagnoze.

Djevojčica je rođena u rujnu 2015. godine i ubrzo je operirana zbog hidrocefalusa, te joj je stalno potrebna medicinska skrb. Svaki napor, tako i putovanja, mora biti izbjegavan, a posebno opasno je putovanje avionom.

Hrvatsko Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku potvrdilo je da rade na ovom slučaju.

“Ministarstvo je od Međunarodne socijalne službe Republike Malte zaprimilo obavijest o odvođenju maloljetne osobe iz Republike Malte. U tijeku je postupanje Ministarstva radi utvrđivanja okolnosti tog slučaja”, stoji u njihovom odgovoru.

Anika de Vilera već je pokušala u Sisku dobiti skrbništvo nad djevojčicom, ali tamošnji sud se proglasio nenadležnim jer je djevojčica rođena na Malti i sukladno europskoj konvenciji, nadležan je malteški sud.

Iz Esplanade ne mogu govoriti

Iz hotela “Esplanade” odgovorili su na upit o boravku majke i djevojčice:

“Bilo kakve informacije o gostima hotela poslovna su tajna i nažalost ne mogu vam odgovoriti na postavljena pitanja”, rekla je Andrea Ožegović, PR i marketing asistent zagrebačkog elitnog hotela.

Da situacija bude još gora, majka djevojčice ima prihijatrijsku dijagnozu, pati od poremećaja dvostruke ličnosti i manične depresije, a u Njemačkoj je 2008. godine osuđena za više kaznenih djela prevare. Zbog jednog od njih dpbila je zatvorsku kaznu, ali umjesto dok je deportirana.

Nakon toga vratila se u Hrvatsku gdje je bila osoba za odnose s javnošću tijekom akcije prikupljnja novca za Noru Šitum. I ovdje je ostala dužna mnogima, baš kao i na Malti, piše Slobodna Dalmacija. 


Komentari