NARKOBOS IZ ŠESTINA IDE U ZATVOR! Mike je prodavao kokain na tri kontinenta, sve je koordinirao iz luksuzne vile

Photo: Goran Stanzl/PIXSELL, Ilustracija

Velike pošiljke kokaina, raspačavanje droge diljem svijeta i lažni identiteti postaju prošlost za Michaela Majka Dokovicha, narkobosa iz Šestina koji ide u zatvor. Nakon što je 13 mjeseci “odspavao” u hrvatskom pritvoru, odlučio je priznati da je ustrojio međunarodnu zločinačku organizaciju i tako izbjegnuo moguću zatvorsku kaznu od 20 i više godina. Na temelju sporazuma s USKOK-om, sudac Županijskog suda u Zagrebu Vjeran Blažeković osudio ga je na jedinstvenu kaznu od 11,5 godina zatvora. Iako je riječ o presudi temeljem nagodbe, ova kazna spada u jednu od najviših koja je izrečena zbog zloporabe droga.

Dokovich, inače crnogorski poduzetnik, “pao” je 2019. godine u akciji naziva “La Familia” koja se odvijala na tri kontinenta. Sve je pošiljke organizirao iz svoje vile u Šestinama, a tijekom putovanja koristio je više lažnih identiteta poput Živka Jozića i Radovana Trzina.

Za njega je radila poveća skupina dilera koja je poslovala na području Hrvatske, Srbije, Češke, Belgije, Švicarske i drugih zemlja EU, ali i u zemalja Srednje i Južne Amerike. Svaki je imao točno određene zadaće, od kontaktiranja s prodavateljima kokaina u Srednjoj i Južnoj Americi, prijevoza droge zrakoplovom do odredišta u EU i Švicarskoj, pronalaska putnika zbog kojih su ti letovi trebali djelovati kao komercijalni, izvlačenja droge iz zrakoplova, daljnji prijevoz te raspačavanje droge i transfer novca.

“U okviru realizacije plana zločinačkog udruženja, pod paravanom komercijalnog leta s putnicima, tijekom 2018. i 2019. godine realizirana su najmanje tri leta. U prva dva leta je dopremljena veća, točno neutvrđena, količina kokaina u Europu, dok trećim letom kokain nije dopremljen zbog poduzete policijske kontrole zrakoplova na aerodromu u Asunciónu u Paragvaju.

Potom su okrivljenici od 13. do 16. svibnja 2019. organizirali novi let i to iz Nice prema Urugvaju, za Montevideo i s povratkom preko Nice u Basel, a kojim je dovezena nova količina kokaina koja je iskrcana iz zrakoplova i prebačena u podzemnu garažu u tom gradu”, naveo je USKOK.

Dokovich je uhićen u Švicarskoj, zajedno s češkim državljaninom Alešom Sokolikom i Hrvatom Silvijom Beljevićem. Pored kombija policija je pronašla i 21 kofer sa 600 kilograma i 773 grama kokaina, vrijednosti od minimalno 18 milijuna eura.

USKOK je Dokovicha teretio i da je u listopadu 2018. iz Francuske u Zagreb dovezao automobil u čijoj je podnici dograđen posebni spremnik za krijumčarenje s kojim je potom otputovao u Srbiju. Tamo ga je 28. listopada 2018. predao okrivljenicima radi odlaska u Belgiju i preuzimanja novca pribavljenog prodajom kokaina i njegove dopreme do Hrvatske.

Dvoje njegovih suradnika potom su 29. listopada 2018. u Antwerpenu u Belgiji preuzeli novac pribavljen prodajom kokaina te ga sakrili u spremnik i krenuli u Hrvatsku, gdje su 30. listopada 2018. zaustavljeni na graničnom prijelazu Bregana. U vozilu je tada pronađeno i 1.010.200 eura pri čemu su na novčanicama i omotima u kojima je novac bio pakiran pronađeni tragovi kokaina.

USKOK je tvrdio da je tome prethodilo “najmanje 20 tako odrađenih transfera ilegalno stečenog novca”, na koji način je skupina zaradila najmanje 18 milijuna eura.

Dokovich je navodno od lipnja 2018. do 16. svibnja 2019. u Zagrebu i Rovinju, od osmookrivljenog kriminalističkog policajca zatražio da mu izvrši provjere o pogodnom identitetu koji će koristiti radi izrade isprave s njegovom fotografijom.

Policajac mu je navodno dostavio podatke, a to je učinio i kada je podnio zahtjev za putovnicu na ranije provjereni identitet. Tako pribavljenim ispravama Dokovich se poslužio za osnivanje trgovačkog društva sa sjedištem na adresi optuženog policajca, prenosi Telegram.

Policijsku akciju “La Familia” realizirala je hrvatska policija u suradnji s nadležnim tijelima Češke, Srbije, Švicarske i Francuske. Doprinos tijekom istrage dale su Slovenija, Belgija i Nizozemska, a suradnja je ostvarena i s Italijom.

U sklopu dogovora s predstavnicima nadležnih tijela svih zemalja koje su sudjelovale u akciji ”La Familia” i Eurojusta, dogovoreno je da se kazneni postupak protiv krijumčara treba voditi uglavnom u Hrvatskoj.

 

Komentari