NAPAD U GOSPIĆU: Obiteljski nasilnik već je bio pod nadzorom policije, a iz DORH-a tvrde – ‘nije bilo propusta’

Ilustrativna fotografija: Pexels

Muškarac koji je jučer u gospićkom naselju Jasikovac izbo svoju 27-godišnju suprugu i njezinog 21-godišnjeg prijatelja već je prijavljivan i to upravo zbog nasilja nad suprugom.
Naime, prijavila ga je prošli tjedan kada je zaključao nju i sebe u sobu, zavezao joj ruke te prijetio da će ju ubiti. Na kraju, policija ga je pustila uz mjeru opreza.

Jučer je pak ponovio djelo kada je izbo suprugu i muškarca u svojoj kući, a žena je pobjegla do susjedne kuće, a svemu su svjedočili susjedi i djeca. Nakon višesatne potrage napadač je uhićen, a iz gospićkog Državnog odvjetništva tvrde kako nije bilo propusta prilikom obrade muškarca koji je već prijavljivan za obiteljsko nasilje.

Sve je bilo prema pravilima

“Vezano za postupanje povodom događaja od 17. kolovoza 2022. izvješćuje se da je ovo državno odvjetništvo dana 19. kolovoza 2022. protiv 36-godišnjaka zaprimilo kaznenu prijavu Policijske uprave Ličko-senjske, Policijske postaje Gospić zbog kaznenih djela prijetnje iz članka 139. stavak 2. i 3. KZ/11 i protupravnog oduzimanje slobode iz članka 136. stavak 2. i 3. KZ/11, počinjenih na štetu njegove supruge, te je po zaprimanju kaznene prijave ovo državno odvjetništvo provelo hitnu dokaznu radnju prvog ispitivanja 36-godišnjaka budući da je imenovani uhićen i predan pritvorskom nadzorniku. Nadalje, obzirom da se protiv istoga okrivljenika pred Općinskim sudom u Gospiću vodi kazneni postupak zbog kaznenog djela prijetnje iz članka 139. stavak 2 i 3. KZ/11 počinjenog na štetu iste žrtve, ovo državno odvjetništvo je ocijenilo kako postoji zakonski razlog za određivanje istražnog zatvora iz članka 123. stavak 1. točka 3. Zakona o kaznenom postupku/08 zbog opasnosti od ponavljanja djela, a koja opasnost se može otkloniti primjenom mjera opreza iz kojeg razloga su okrivljeniku rješenjem ovog državnog odvjetništva naložene mjere opreza i to zabrane približavanja žrtvi na udaljenost manjoj od 50 metara iz članka 98. stavak 1. točka 4. ZKP/08, te mjera udaljenja iz doma iz članka 98. stavak 2. točke 10. ZKP/08. Zaključno ističem da u konkretnom slučaju u postupanju Općinskog državnog odvjetništva u Gospiću nije učinjen propust obzirom da su okrivljeniku u skladu sa odredbama Zakona o kaznenom postupku izrečene mjere opreza koje su u trenutnim okolnostima ocijenjene adekvatnima”, stoji u odgovoru Općinskog državnog odvjetništva u Gospiću za RTL.


Komentari