NAJNOVIJE INFORMACIJE STRAVIČNOG SLUČAJA: Preminula beba nikad nije bila kod doktora, a imala je upalu pluća?

Foto: Damir Krajac / CROPIX/ilustracija

Beba stara tek tri mjeseca u noći s utorka na srijedu izgubila je život. Dijete je s respiratornim arestom i kliničkim znakovima smrti prvo zaprimljeno u Opću bolnicu u Bjelovaru, a potom su je spasiti pokušali liječnici iz KBC-a Zagreb. Borba je započela oko 4.45 sati kada je dijete reanimirano i vraćene su mu sve vitalne funkcije i rad srca. Kolima hitne pomoći žurno je prebačeno u Zagreb, potvrio je ravnatelj Opće bolnice u Bjelovaru.

Kako 24sata neslužbeno doznaju, na tijelu djeteta tijekom reanimacije liječnici nisu uočili nikakve vanjske ozljede. Međutim, o smrti djeteta policija je dobila dojavu iz zagrebačkog KBC-a, gdje je beba dovezena u teškom stanju te vrlo brzo i preminula.

Isti portal piše da policija u ovom trenutku ništa ne može reći, a Županijsko državno odvjetništvo zatražilo je obdukciju. Tek tada, kažu, moći će se zaključivati o eventualnom postojanju elemenata nasilne smrti. PU bjelovarsko-bilogorska potvrdila je da je u kući djetetovih roditelja dovršen očevid.

Susjedi su za 24sata rekli da su roditelji nezaposleni te žive od socijalne pomoći, dječjeg dodatka i porodiljnog dodatka koji prima majka. Otac (39) već ima troje djece iz prethodnog braka, a sa sadašnjom ženom ima još jedno dijete staro oko 16 mjeseci. Obitelj navodno promatra i Centar za socijalnu skrb.

Tromjesečna beba iz Bjelovarsko-bilogorske županije koja je utorak u teškom stanju prvo zaprimljena u bjelovarsku bolnicu pa hitno prebačena u KBC Zagreb, preminula je istog dana. Kako neslužbeno doznaje moj.portal, obdukcija je pokazala da se ne radi o nasilnoj smrti, ali da je dijete imalo, najvjerojatnije neliječenu, upalu pluća te da je upravo to najizvjesniji uzrok smrti.

Nakon što su djelatnici Hitne pomoći u utorak pružili prvu pomoć tromjesečnoj bebi koja je bila u jako teškom stanju, beba je odvezena u bjelovarsku bolnicu gdje se procijenilo da treba odmah ići za Zagreb. Kada je stigla u KBC Zagreb, liječnici su dali sve od sebe da joj pomognu ali, nažalost, nisu uspjeli. Otac preminulog djeteta ranije je prijavljivan za obiteljsko nasilje, a oba roditelja imala su izrečenu mjeru nadzora nad roditeljskom skrbi, što znači da je socijalna služba trebala redovito dolaziti u obitelj i nadgledati roditelje.

Unatoč tome, kako nam je potvrđeno, beba od izlaska iz rodilišta nije ni jednom bila kod pedijatra na cijepljenju ni na redovitim kontrolama niti je pedijatrica uopće znala da dijete boluje od upale pluća – bolesti koja je u dojenačkoj dobi osobito opasna. Otac je dijete upisao kod pedijatrice, ali ga tri mjeseca nije doveo ni na jedan pregled.


Komentari